Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Δυο τόμοι θησαυρός για το Δημοτικό τραγούδι της Μαγνησίας


Η ΕΚΠΟΛ ΝΑΜ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ιστορίας του ΠΤΔΕ και το Εργαστήριο Λόγου & Πολιτισμού του ΠΤΠΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση του δίτομου έργου «Το Δημοτικό Τραγούδι στη Μαγνησία» που επιμελήθηκε ο Κώστας Λιάπης, ο ακούραστος εργάτης του λαϊκού πολιτισμού στον τόπο μας, στο αμφιθέατρο Κορδάτος του ΠΑΘΕΣ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 στις 7μμ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Καθηγητής του ΠΤΔΕ κ. Χαράλαμπος Χαρίτος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτρης Μπενέκος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας Β.Δ. Αναγνωστόπουλος καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας-λαογράφος.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημ. Αποστόλου, δ/ντής της ΕΚΠΟΛ. Θα ακολουθήσουν μαγνησιώτικα δημοτικά τραγούδια από τη Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Στεφανοβικείου υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του ναού κ.Καραγκούνη.
Το Δημοτικό Τραγούδι στη χώρα μας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην νεότερη ελληνική ιστορία. Αποτελεί σημαντικό σταθμό στη νέα ελληνική λογοτεχνία όχι μόνο για την ποιοτική και ποιητική του υπεροχή, αλλά και γιατί ακολουθεί από κοντά την έντεχνη ποίηση, επιδρά σ’ αυτήν και επηρεάζει τους εκφραστικούς τρόπους της.
Στους δύο τόμους, που επιμελήθηκε ο Κώστας Λιάπης, ο ίδιος συνέλεξε, επέλεξε και με σχολιασμό του παρουσιάζει δημοτικά τραγούδια της περιοχής μας, που αναφέρονται σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και του μόχθου: την αρχή της ζωής (νανουρίσματα), «στιγμιότυπα» από τη διάρκειά της (δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς, της εργασίας, κάλαντα, γνωμικά – διδακτικά, ακριτικά, κλέφτικα, ιστορικά, ερωτικά, γαμήλια, ευτράπελα – σατιρικά) και το τέλος της (μοιρολόγια).
Ο πλούτος των τραγουδιών αυτών είναι πολύ μεγάλος. Οι πληροφορίες που προσλαμβάνουμε, μέσα από το φίλτρο της βιωμένης πραγματικότητας, από συνανθρώπους μας που ζούσαν σε μια εποχή μακρινή, που διάβαιναν στα ίδια μονοπάτια, άγγιζαν και καλλιεργούσαν τα ίδια χώματα, αντίκριζαν την ίδια θάλασσα, το ίδιο ορεινό ανάγλυφο, τοπία του Νομού μας, με περιγραφές αντάξιες των πιο συναισθηματικών στίχων του Σεφέρη, μας γεμίζουν αισθήματα γλυκιάς αναπόλησης και νοσταλγικής διάθεσης για έναν γαλήνιο και πιο φυσικό τρόπο ζωής, που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Δημοτικά τραγούδια που μυρίζουν ύπαιθρο και ξερολιθιά, που κρύβουν στα πατήματά τους τις σκέψεις, τα όνειρα, τις συγκινήσεις, τους αγώνες, τη φωνή, το λόγο των συνανθρώπων μας, την πνοή ενός παρελθόντος ριζωμένου βαθιά μέσα μας.
Στην περιοχή μας έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για συγκέντρωση αυτού του πολύτιμου υλικού, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο πετυχημένες.
Με το δεύτερο τόμο ολοκληρώνεται η προσπάθεια της ΕΚΠΟΛ, της ΝΑΜ και προσωπικά του Κ. Λιάπη και προκύπτει μια συνολική συλλογή για όλα τα είδη του δημοτικού τραγουδιού της Μαγνησίας, μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Θεωρούμε ότι αυτό το έργο πρέπει να προβληθεί και να αγκαλιαστεί τόσο από την τοπική όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template