Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Νοσοκομεία στο σκαμνί!


Στα δικαστήρια, με αγωγές και κατασχέσεις, σε βάρος νοσοκομείων της Λάρισας, καταφεύγουν φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Τα υπέρογκα χρέη προς τους προμηθευτές αναμένεται να εξελιχθούν σε μεγάλο πονοκέφαλο για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία φαίνεται πως κληρονόμησε μια «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Η τελευταία απόπειρα της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Υγείας, για ρύθμιση των χρεών, έπεσε στο κενό αφού οι εξαγγελίες δεν συνοδεύθηκαν από τις σχετικές πιστώσεις ενώ είναι γνωστό πως ενώσεις προμηθευτών έχουν καταφερθεί με σκληρή γλώσσα κατά του κ. Δημ. Αβραμόπουλου με αφορμή την ακολουθούμενη διαδικασία.
Την ίδια ώρα η υπουργός Υγείας κ. Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε τις παραιτήσεις των διοικήσεων φορέων του υπουργείου καλώντας παράλληλα τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να περιοριστούν στη λήψη αποφάσεων «αποκλειστικά και μόνο για να αντιμετωπιστούν αναγκαία και εξαιρετικά επείγοντα καθημερινά θέματα για την απρόσκοπτη λειτουργία».
Με την ανακοίνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης και την εξειδίκευση των αποφάσεων αυτών για τη δημόσια υγεία, σαφώς και αναμένονται με ενδιαφέρον οι κατευθύνσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η καταγραφή του ύψους των χρεών των νοσοκομείων προς τρίτους. Μπορεί οι ελλείψεις, σε προσωπικό και υποδομές, στα δημόσια νοσοκομεία να είναι τραγικές αλλά εξίσου επικίνδυνα εξελίσσεται και το έλλειμμα, το οποίο διογκώνεται χάρη και στη... συνήθη πρακτική των ασφαλιστικών ταμείων να μην εξοφλούν έγκαιρα τα νοσήλεια προς τα νοσοκομεία.
ΑΓΩΓΗ
Πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία λοιπόν, κατέθεσε πρόσφατα αγωγή σε βάρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διεκδικώντας δικαστικά, οφειλές ύψους 14 εκατ. ευρώ που αφορούν σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκαν το 2009 από το νοσοκομείο. Την ώρα που δυο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς όπως ο ΟΓΑ και ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο) οφείλουν στο ΠΝΛ, από τις αρχές του έτους, περίπου 50 εκατ. ευρώ για νοσήλεια ασφαλισμένων του. Το ΙΚΑ είναι πιο συνεπές στις υποχρεώσεις του, καταβάλλοντας σε τακτά διαστήματα σχετικά χρηματικά ποσά σε αντίθεση με τον ΟΠΑΔ, το ταμείο του Δημοσίου, που οφείλει νοσήλεια στο ΠΝΛ εδώ και αρκετά χρόνια. Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό ταμείο το οποίο εισπράττει έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά αποδεικνύεται ανακόλουθο όταν αυτό πρέπει να πληρώσει τις οφειλές του και αυτό είναι το οξύμωρο της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα χρέη των νοσοκομείων και κάθε τόσο να απαιτείται νέα ρύθμιση χρεών, χρήματα που διπλοπληρώνουν δηλαδή οι ασφαλισμένοι καθώς καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
Το πρωτοφανές ωστόσο στα νοσοκομειακά χρονικά της περιοχής, αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου φαρμακευτική εταιρία για οφειλές 306.000 ευρώ περίπου προχώρησε στη διαδικασία κατάσχεσης σε βάρος περιουσίας του ΓΝΛ. Το Νοσοκομείο οφείλει στην εταιρία το ποσό των 306.000 ευρώ για φάρμακα και υλικά που καταναλώθηκαν κατά την περίοδο 13/02/2007 έως και 18/12/2008 και η Εταιρία έκρινε σκόπιμο να καταφύγει δικαστικά, με μια διαδικασία που όπως προαναφέρθηκε συναντάται για πρώτη φορά στα νοσοκομεία της Λάρισας. Βέβαια και το ΓΝΛ προσέφυγε επίσης στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι η εταιρία δέχθηκε να υπαχθεί στη διαδικασία της ρύθμισης, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Χρέη και ελλείψεις έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε «καζάνι που βράζει» ενώ προς το παρόν η νέα υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με έγγραφό της ζητά «οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, τα διοικητικά συμβούλια όλων των Νομικών Προσώπων αρμοδιότητας του υπουργείου καθώς και τα συλλογικά όργανα που λειτουργούν σε αυτά να λαμβάνουν αποφάσεις, αποκλειστικά και μόνο, για να αντιμετωπισθούν αναγκαία και εξαιρετικά επείγοντα καθημερινά θέματα για την απρόσκοπτη λειτουργία» των φορέων αυτών.
Έχει προηγηθεί έγγραφο της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικών Υποδομών του υπ. Υγείας κ. Αλεξ. Παπαδιά στο οποίο σημειώνεται η εντολή της κ. Ξενογιαννακοπούλου να παραιτηθούν όλα τα μέλη συλλογικών οργάνων, εννοείται πλην των αιρετών. Σημειώνεται πως η απόφαση δεν αφορά διοικητές νοσοκομείων και οι οποίοι έχουν υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Υγείας, διετούς διάρκειας. Η απόφαση της κ. Ξενογιαννακοπούλου θα κοινοποιηθεί άμεσα στα μέλη των Δ.Σ. των νοσοκομείων (στο ΠΝΛ μάλιστα πρόσφατα διορίσθηκαν) και τα οποία είναι υποχρεωμένα να παραιτηθούν.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template