Η οικονομική ένδεια χτύπησε και τις λαϊκές αγορές Βόλου και Νέας Ιωνίας. Εκεί που παλαιότερα χτυπούσε η καρδιά των λαϊκών νοικοκυρών, σήμερα οι αναδουλειές είναι κάτι παραπάνω από πραγματικότητα.
Η πτώση του τζίρου στις λαϊκές με τα είδη ένδυσης και υπόδησης ανέρχεται στο 30%, αφού όσο και να συμπιεστούν οι τιμές στα διάφορα είδη που διατίθενται στο κοινό, οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί και πολύ φειδωλοί στις αγορές τους.
Υπάρχουν μάλιστα πολλοί που μπορεί να διασχίζουν για ώρες τη λαϊκή αγορά χωρίς καν να ψωνίσουν, φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του τα δύο τελευταία χρόνια και δυστυχώς επιτείνεται όσο συνεχίζονται οι μέρες των «ισχνών αγελάδων».
Τα δύο τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι απελπιστική σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μικροπωλητών Ειδών Ενδυσης - Υπόδησης και Οικιακής Χρήσης, νομαρχιακό σύμβουλο Ανδρέα Αϊβαζόγλου. Την ίδια στιγμή όμως οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή, αντιμετωπίζουν το δικό τους βραχνά, που εκτός από τους μειωμένους τζίρους έχει να κάνει με τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το εμπόριο των ειδών που προμηθεύονται για να διαθέσουν στην κατανάλωση.
«Οι υποχρεώσεις μας διαρκώς διογκώνονται και ο τζίρος μειώνεται συνεχώς», παρατηρεί ο κ. Αϊβαζόγλου. Όσο παραμένουμε στη λαϊκή, χρεωνόμαστε πλέον, διότι δεν φαίνεται να υπάρχει έξοδος στο τούνελ, όσο δεν εφαρμόζονται πολιτικές που να προστατεύουν το εισόδημα του καταναλωτή» συμπληρώνει ο ίδιος, περιγράφοντας μία πολύ δύσκολη κατάσταση που πλήττει την πλειοψηφία των μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά.
Ο χώρος της λαϊκής ήταν από τις πρώτες υπαίθριες αγορές που εφαρμόστηκε το μέτρο των ταμειακών μηχανών. Στην πλειοψηφία τους οι πωλητές τηρούν το μέτρο των αποδείξεων χωρίς εξαιρέσεις, όπως όμως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαζόγλου «η σωστή χρήση της ταμειακής μηχανής εξαρτάται πάντα από διάφορους παράγοντες, όπως εάν και κατά πόσο λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όχι για να ελέγχουν εάν κόβονται αποδείξεις, αλλά για να αποτρέπουν με θεσμικά εργαλεία το παραεμπόριο και την κερδοσκοπία».
Οι αποδείξεις για αγορές από τη λαϊκή αγορά στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 10 με 15 ευρώ… γεγονός που σημαίνει ότι ο μικροπωλητής δεν έχει και πολλά περιθώρια κέρδους.
«Δεν είναι υπερβολή ότι πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για εμάς» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου και αυτό διότι δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει πρόθεση με ουσιαστικά μέτρα να αναθερμανθεί η αγορά. Εάν επί της ουσίας δεν αλλάξουν οι πολιτικές, τότε σίγουρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν» καταλήγει ο κ. Αϊβαζόγλου.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου