Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Αναζητούνται......ύποπτα απόβλητα!

Ενα άκρως επικίνδυνο «κρυφτό» για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια εργαζομένων και το περιβάλλον με επικίνδυνα –ενδεχομένως και τοξικά- απόβλητα από βιομηχανική μονάδα της Β’ ΒΙ.ΠΕ. στο Βόλο ήρθε να αποκαλύψει ανώνυμη καταγγελία.
Η σοβαρή καταγγελία φαίνεται ότι... ξύπνησε τη νομαρχιακή αρχή Μαγνησίας, η οποία προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να λύσει έναν δύσκολο γρίφο για το πού έχουν καταλήξει τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων την τελευταία πενταετία.
Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει, και είναι απροσδιόριστος ο χρόνος που θα μπορούν να εξαχθούν τεκμηριωμένα συμπεράσματα, την έκταση και τις επιπτώσεις της παράνομης διαχείρισης αποβλήτων από τη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία ίσως να μην είναι η μοναδική.
Η αποκάλυψη πάντως θύμισε κάτι στη νομαρχιακή αρχή: το απόλυτο χάος στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή, όπως έλεγε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, καθώς ο φορέας διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ. δεν τηρεί σειρά περιβαλλοντικών όρων για τη διαχείριση συνολικά των αποβλήτων. Παραλείψεις οι οποίες διαπιστώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και επιβλήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ στο φορέα.
Η νομαρχιακή αρχή, η οποία επιχειρεί να συγκεντρώσει και να διασταυρώσει στοιχεία της τελευταίας πενταετίας γύρω από τη δραστηριότητα της ArcelorMittal Construction Hellas ΑΕ (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ), δείχνει να μην έχει εικόνα στην παρούσα φάση για το τι συνέβαινε στο κοντινό ή μακρινό παρελθόν με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν ημέρα προς ημέρα οι ενέργειες των νομαρχιακών και άλλων υπηρεσιών, η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πότε έγινε ο τελευταίος τακτικός έλεγχος στην εταιρία και τι διαπιστώθηκε τότε για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Αναπάντητα ερωτήματα
Για την υπόθεση, ο φάκελος της οποίας θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Βόλου, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα.
Όπως ενημέρωνε χθες η κ. Οικονόμου, από τις πρώτες ημέρες της έρευνας και των αυτοψιών στα δύο εργοστάσια που έχει στην ιδιοκτησία της η εταιρία (μονάδα ποαραγωγής χαλυβοελασμάτων και πανέλων πολυουρεθάνης και μονάδα βαφής χάλυβα), καθώς και σε οικόπεδο που έχει μισθώσει η εταιρία από τη «ΒΙΣ Α.Ε.» προκύπτει ότι:
* Η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων δεν πληροί τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
* Ο χώρος φύλαξης των επικίνδυνων αποβλήτων στη μονάδα βαφής χάλυβα δεν είναι στεγασμένος και τα δοχεία φύλαξης δεν φέρουν ειδική επισήμανση με το διεθνές σήμα τοξικότητας και πινακίδες με αναφορά στο περιεχόμενό τους (ποσότητα, φυσική κατάσταση, χημική σύνθεση, επικινδυνότητα στην υγεία κ.λπ.)
* Στο νοικιασμένο από τη ΒΙΣ ΑΕ οικόπεδο βρέθηκαν διάσπαρτα, παλιά, σκουριασμένα βαρέλια, με υγρό αγνώστου περιεχομένου, αρκετά από τα οποία εμφάνιζαν διαρροές.
* Δεν προσκομίστηκε σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
* Δεν μπορούν να εξαχθούν περισσότερα και πιο τεκμηριωμένα συμπεράσματα, πριν προσκομιστούν και αναλυθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την επιχείρηση.
* Ανάλογα και το κλιμάκιο των υπαλλήλων που διενήργησαν τον έλεγχο στο συμβεβλημένο με την εταιρία σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και συγκέντρωσαν τα παραστατικά, από τις δύο εταιρίες και το ΧΥΤΑ εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της υπηρεσίας, εάν και πόσες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων έχουν απομακρυνθεί από το χώρο του συγκεκριμένου εργοστασίου μέσω των προαναφερόμενων εταιριών.
Αγνωστος αριθμός, άγνωστος προορισμός
Η ανώνυμη καταγγελία στις 29/12 περιέγραφε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου άγνωστος αριθμός βαρελιών με «τοξικά απόβλητα» μεταφέρθηκαν προς άγνωστο προορισμό, χωρίς να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Ο έλεγχος κλιμακίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βρήκε κλειστές τις δύο εργοστασιακές μονάδες, για τις ανάγκες εργασιών συντήρησης.
Σε υπαίθριο χώρο της μονάδας του βαφείου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα βαρελιών με απόβλητα, με χαρακτηρισμό ή μη. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν και ποσότητες λάσπης σε πλαστικές δεξαμενές. Τα δοχεία φύλαξης δεν έφεραν ειδική επισήμανση, με το διεθνές σήμα τοξικότητας και πινακίδες με αναφορές στο περιεχόμενό τους.
Μετρήσεις PCBs ο υπεύθυνος συντήρησης δήλωσε ότι έγιναν μέσα στο 2009 από διαπιστευμένο εργαστήριο, αλλά δήλωσε αναρμόδιος να τις προσκομίσει την ημέρα του ελέγχου. Τα μοναδικά αποδεικτικά παράδοσης-παραλαβής επικίνδυνων αποβλήτων από διαπιστευμένη εταιρεία, που προσκόμισε στο κλιμάκιο ελέγχου, αφορούσαν σε 150 τόνους τον δεύτερο και τρίτο μήνα του 2007.
Την επομένη, μετά από σύσκεψη, κλιμάκιο με τη συνδρομή υπαλλήλου του Χημείου επέστρεψε στη βιομηχανία, για έλεγχο σε χώρο που νοικιάζει η εταιρία στο οικόπεδο της «ΒΙΣ Α.Ε.» και δεσμεύοντας κάθε ποσότητα αποβλήτων, ώστε να μην μπορέσουν να μετακινηθούν ούτε μέτρο…
Δείγματα λήφθηκαν από το έδαφος, καθώς και από το περιεχόμενο των βαρελιών, ενώ από την επιχείρηση ζητήθηκαν όλες οι συμβάσεις που έχει συνάψει με αδειούχους συλλέκτες αποβλήτων, μετρήσεις αποβλήτων, παραστατικά μεταφοράς.
Έρευνα άνοιξε για τον υπεύθυνο του συστήματος διαχείρισης που έχει σύμβαση με την επιχείρηση για την παραλαβή σκραπ, χάρτινης, ύλης, ξύλου και οικιακού τύπου απορριμμάτων, να ζητηθούν τα παραστατικά μεταφοράς από την επιχείρηση τον Δεκέμβριο του 2009.
Στο μισθωμένο οικόπεδο βρέθηκαν διάσπαρτα 25 παλιά σκουριασμένα βαρέλια με υγρό, αγνώστου περιεχομένου, κάποια από τα οποία είχαν διαρροές.
Ακολούθησε έλεγχος στις εγκαταστάσεις της συμβεβλημένης με την επιχείρηση εταιρίας για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων –εκείνη που κατονόμαζε η ανώνυμη καταγγελία- και ζητήθηκε σειρά στοιχείων.
Με εντολή της κ. Οικονόμου, η Διεύθυνση Ανάπτυξης κάλεσε την επιχείρηση να προσκομίσει άμεσα: το σύνολο των συμβάσεων με αδειούχους συλλέκτες για τη διαχείριση αποβλήτων, στοιχεία εισερχόμενων ποσοτήτων πρώτων υλών και παραγόμενων αποβλήτων από το 2005 έως το 2009, καθώς και στοιχεία για τις ποσότητες και τη σύσταση των αποβλήτων με τον κωδικό ΕΚΑ που διακινήθηκαν στην ίδια πενταετία και τον αποδέκτη τους.
Καμία από τις ημέρες διενέργειας του ελέγχου, δεν παρέστη εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρείας και η επικοινωνία γίνονταν μέχρι προχθές με κατώτερα στελέχη και υπαλλήλους. Η γραμματέας του διευθυντή της επιχείρησης ενημέρωσε ότι δεν είχε αντίρρηση να συναντηθεί με την αντινομάρχη, την επόμενη εβδομάδα.
Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας προτείνουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

1 σχόλια:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ on 11 Ιανουαρίου 2010 στις 2:44 π.μ. είπε...

ΠΡΟΣ το Blog σας....
Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger. Ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη βάζοντας το blog μας στη σελίδα σας. Θέλουμε επίσης να σας πούμε ότι τα «μεγάλα» Blog των δημοσιογράφων που βάζετε στη σελίδα σας …δεν σας βάζουν αυτά… σκεφτήκατε ποτέ γιατί..??? Tους έχετε κάνει μάγκες…για βγάλτε τους από τι σελίδα σας να τους δούμε..!! Τους ανεβάζετε της επισκέψεις όταν τους έχετε στη σελίδα σας … στείλε αυτό το μήνυμα σε όλους τους φίλους σου blogger....Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

www.ksipnistere.blogspot.com
email : ksipnistere1@gmail.com

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template