Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Κίνημα δημάρχων κατά του «Καλλικράτη»...

Με βολές και έντονες επιφυλάξεις υποδέχθηκαν το προσχέδιο Νόμου για τις συνενώσεις των ΟΤΑ «Καλλικράτης» οι δήμαρχοι των Καποδιστριακών δήμων και κυρίως οι πέριξ του Δήμου Βόλου. Μετά τις αντιρρήσεις του Δημάρχου Πορταριάς Βασίλη Κοντορίζου, χθες προστέθηκαν και οι αντιδράσεις – με δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε.- των δημάρχων Αγριάς Θωμά Παπαπαευθυμίου και Ιωλκού Πάρη Μουτσινά, οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στο γεγονός της δημιουργίας του γιγαντιαίου, όπως τον χαρακτηρίζουν, Δήμου Βόλου.
Οι αντιδρώντες δήμαρχοι κάνουν λόγο για αριθμολαγνεία σχετικά με τους νέους ΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι με κανένα τρόπο δεν είναι δεσμευτικό να δημιουργηθούν 8 ή 9 δήμοι στη Μαγνησία και ούτε είναι θέμα γεωγραφικής εγγύτητας η διοικητική μεταρρύθμιση.
Ο Δήμαρχος Αγριάς κάλεσε χθες την κυβέρνηση «να ανοίξει ξεκάθαρα τα χαρτιά της».
Πάντως όλοι οι δήμαρχοι ανεξαρτήτως αντιρρήσεων ή όχι υπογραμμίζουν ότι το εγχείρημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αποτύχει αν δεν «προικοδοτηθεί» με τους ανάλογους πόρους, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι τα 650 εκατομμύρια που έταξε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, ενώ δηλώνουν αμετακίνητοι από την πάγια θέση της ΚΕΔΚΕ σύμφωνα με την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 4 δις ευρώ για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος.
Πάντως ανοίγει και σε τοπικό επίπεδο η συζήτηση για το Σχέδιο Καλλικράτης για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, μετά τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Νόμου από τον αρμόδιο Υπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο και στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στις 3 το μεσημέρι στην Αθήνα στο ξενοδοχείο DIVANI ΚΑΡΑΒΕΛ έχουν κληθεί όλοι οι Δήμαρχοι της Μαγνησίας που έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παραστούν σε συγκέντρωση των «πράσινων» Δημάρχων όλης της χώρας, όπου θα ενημερωθούν από τον Υπουργό Γιάννη Ραγκούση.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως για το θέμα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ συνεδριάζει μεθαύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ενώ το ερχόμενο Σάββατο για το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα συγκληθεί και η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Μαγνησίας, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.
Το θέμα του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ωστόσο συζητήθηκε ακροθιγώς και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Νέας Ιωνίας, όταν και διαβάστηκε επερώτηση
του Κ. Χαλέβα, που κάνει λόγο για την «ανάγκη διεκδίκησης και ανασύστασης του διοικητικού χάρτη, υλοποιώντας μια αντικειμενική και ρεαλιστική συγχώνευση του Δήμου της Ν. Ιωνίας με άλλους όμορους, ώστε να ανταποκριθεί και στη σωστή ρυθμιστική και χωροτακτική ανάπτυξη της όλης περιοχής, εξυπηρετώντας έτσι καλύτερα τους δημότες και όχι τα συμφέροντα μερικών, αποφεύγοντας έτσι, έστω και την τελευταία στιγμή, την εξαφάνιση ενός μεγάλου Ολυμπιακού και Μεσογειακού Δήμου, που από το 1947 διήνυσε μια ανοδική πορεία τόσο πληθυσμιακά, όσο και πολιτιστικά». Ενημερώνοντας το Σώμα, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης είπε πως η επερώτηση του κ. Χαλέβα θα απαντηθεί μεθαύριο στις 6.30 το απόγευμα, όταν θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αίτημα όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template