Την ανάγκη της δημιουργίας ενός κινήματος πόλης, που θα κάνει τις απαραίτητες ζυμώσεις στην τοπική κοινωνία ώστε να προχωρήσει με επιτυχία η προοπτική της συγκρότησης ενός ενιαίου και ισχυρού Δήμου Βόλου, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το ΡΑΔΙΟ-ΕΝΑ, ο πρώην Νομάρχης και βουλευτής κ. Πάνος Σκοτινιώτης.
Σημειώνει επίσης ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής θα πρέπει στην κυριολεξία να αυτοκτονήσουν για να χάσουν τον υπό δημιουργία νέο μεγάλο ενιαίο Δήμο στο Βόλο, ενώ τάσσεται θετικά στην θεσμοθέτηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου.
Επίσης ο κ. Σκοτινιώτης επισημαίνει ότι ορισμένες αρμοδιότητες βάσει του ισχύοντος Συντάγματος δεν θα περάσουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αυτή ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα, γεγονός που θα είναι πολύ σημαντικό.
Επισημαίνει δε ότι από τη συνένωση του Βόλου με τους όμορους Δήμους θα προκύψει ένας μεγάλος Δήμος που θα έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.
-Πώς βλέπετε αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο για την Ελλάδα;
Είναι μία πρόκληση, η οποία έρχεται με μεγάλη χρονική υστέρηση. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση έδειξε μια μεγάλη ατολμία. Αποδεικνύεται όμως, ότι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω και με χρονική υστέρηση και όχι ολοκληρωμένα όπως θα έπρεπε, έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ν.Δ. απέδειξε ότι δεν τα πηγαίνει καλά με την αυτοδιοίκηση, επιμένοντας σε μια αναχρονιστική λογική του συγκεντρωτικού κράτους.
Σήμερα ωστόσο, ανοίγει ένας σημαντικός δρόμος με αυτή τη μεταρρύθμιση. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, οι οποίες θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα, αλλά επιτέλους αυτό που περιμέναμε τόσα χρόνια δρομολογείται και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
-Υπάρχει φόβος το κράτος, να μην δώσει όπως συνέβη και στο παρελθόν, αυτά που πρέπει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και να μην έχουμε αυτές τις μικρές κυβερνήσεις που θέλουμε για τον τόπο;
Το 1994 που ψηφίστηκε ο νόμος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε άρθρο μου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τόνιζα ότι ψηφίστηκε με τέτοια χρονική υστέρηση, όταν πλέον ήταν ώριμη να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Δεν γνωρίζουμε τι θα περιλαμβάνει από άποψη αρμοδιοτήτων η σημερινή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι αυτή γίνεται σε ένα συγκεκριμένο συνταγματικό πλαίσιο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πρέπει να αλλάξει.
Αυτό το συνταγματικό πλαίσιο βάζει ορισμένους περιορισμούς σε ορισμένα θέματα που αφορούν στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στη χωροταξία, σε κρίσιμα θέματα εκπαίδευσης και υγείας.
Υπάρχει από το 1994 μια παγιωμένη νομολογία του ΣτΕ που αναφέρει ότι είναι αρμοδιότητες που υπάγονται στο σκληρό πυρήνα του κράτους και με βάση το ισχύον Σύνταγμα, δεν μπορούν να ασκούνται από αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα.
Υπάρχει και μία δεύτερη Συνταγματική δέσμευση, που λέει ότι το κράτος ασκεί τις λειτουργίες του με κεντρικά και αποκεντρωμένα κρατικά όργανα.
Αυτό προδιαγράφει ότι κάποιες από τις αρμοδιότητες θα παραμείνουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους καθώς θα υπάρχουν αποκεντρωμένα κρατικά όργανα.
Άρα αυτές οι επτά γενικές διοικήσεις, όπως θα πουν τις μεγάλες κρατικές περιφέρειες, θα ασκούν τις κρατικές αρμοδιότητες, που δεν θα μπορούν να αποκεντρωθούν ούτε στην πρωτοβάθμια ούτε στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
Θα υπάρχει όμως ένα ευρύτερο πεδίο για άσκηση αρμοδιοτήτων.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν ότι είχε στερηθεί τα μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα.
Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως θα εκλείψει, καθώς πλέον τα προγράμματα αυτά θα τα διαχειρίζεται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Αυτή είναι μία σημαντική τομή καθώς θα αποτελέσει το εργαλείο για μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
-Θα μπορεί η Περιφέρεια να παίρνει προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Σύμφωνα με τις ως τώρα εξαγγελίες, βεβαίως θα μπορεί.
Συμμετείχα στην επιστημονική-νομική ομάδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργάστηκα στα θέματα των δομών και της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων.
Έγινε μία πολύ σοβαρή δουλειά και φαίνεται ότι αποτέλεσε τη βάση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Οι λεπτομέρειες όμως θα γίνουν γνωστές όταν θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο. Είναι νωρίς ακόμη και παρακινδυνευμένο να γίνει εξαντλητική κριτική.
-Οι Νομαρχίες ποιο ρόλο θα έχουν;
Κατ’ αρχήν δεν θα μετακινηθούν οι υπηρεσίες που θα αποτελέσουν οργανικές μονάδες της Περιφέρειας. Θα υπάρχει επίσης ένα πρόσωπο υπό τον περιφερειάρχη που θα ασκεί τη διοίκηση των Νομαρχιακών υποθέσεων.
Όμως ο γενικός προγραμματισμός θα γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας.
-Σε ότι αφορά στο μεγάλο διευρυμένο Δήμο που φαίνεται να δημιουργείται στο Βόλο, βλέπετε ότι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα;
Σε ότι αφορά το στενό πλαίσιο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, πιστεύω ότι θα κλείσει η τελευταία πληγή του εμφυλίου πολέμου.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η κατάτμηση του Δήμου δεν έγινε για αναπτυξιακούς, αλλά για πολιτικούς λόγους και προκειμένου να μην εκλέγεται δήμαρχος από την Αριστερά με τις ψήφους των πολιτών της προλεταριακής Νέας Ιωνίας.
Εξάλλου η Νέα Ιωνία ότι ήταν να δώσει το έδωσε στην περιοχή, ενώ ο Δήμος Βόλου με τα σημερινά του όρια είναι ασφυκτικά περίκλειστος.
Πλέον όλες οι μεγάλες υπερτοπικές δραστηριότητες θα γίνουν στη Νέα Ιωνία που διαθέτει μεγάλες εκτάσεις και θα είναι η κατεξοχήν ωφελημένη.
Υποστηρίζω πάντως ένθερμα την προοπτική των συνενώσεων και νομίζω πως θα δοθεί μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
Θα είναι ένας Δήμος που τα όριά του θα εκτείνονται από τα Χάνια μέχρι την Κάρλα και από την Αγριά μέχρι και τη Νέα Αγχίαλο ίσως με τεράστιο παραθαλάσσιο μέτωπο και τεράστια αναπτυξιακή ώθηση.
Βέβαια είναι αρνητική η οικονομική συγκυρία, εκτιμώ όμως ότι αυτό δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.
-Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί πρόκληση και για εσάς;
Πρώτα από όλα πρόκληση είναι για την τοπική κοινωνία.
Πριν από τα χρίσματα, χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ενωτικό κίνημα πόλης, που θα πρέπει να αγκαλιαστεί και να του δοθεί η πνοή και η στήριξη που θα έχει ανάγκη.
Στη συνέχεια θα βρεθούν και τα πρόσωπα να εκφράσουν αυτό το κίνημα.
Πιστεύω βαθιά ότι η λύση σε αυτά τα θέματα δεν θα δοθεί μέσα σε γραφεία κομμάτων, που ωστόσο είναι αναγκαία και η δική τους στήριξη, αλλά θα πρέπει να γίνει ζύμωση στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία ενός κινήματος πόλης που θα προχωρήσει αυτή την προσπάθεια.
Από το 2003 έχω επιλέξει να μην διεκδικήσω κάποιο δημόσιο αξίωμα. Όμως είμαι πολιτικό όν, συμμετέχω στα πολιτικά πράγματα και παρεμβαίνω όποτε νομίζω.
Θεωρώ επίσης αναγκαίο να διευκρινιστεί και η στάση που θα κρατήσουν οι νυν δήμαρχοι, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να γίνει συζήτηση.
Επιμένω όμως ότι προέχει η συμμετοχή το κόσμου σ’ αυτή την προσπάθεια.
-Καταλαβαίνω ότι είστε ανοιχτός σε αυτή την πρόκληση. Όμως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν σύντομα…
Το ότι ο διάλογος πρέπει να ανοίξει σύντομα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Σε ότι αφορά στη δική μου στάση είναι πρόωρο να πω αν είμαι ανοιχτός. Οι λόγοι που με κρατούν έξω από τη διεκδίκηση οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος ισχύουν.
Δεν μπορώ να μπω σε έναν διαγκωνισμό για μια υποψηφιότητα.
-Θα μπείτε στη διαδικασία του διαλόγου, ως πολίτης;
Βεβαίως και θεωρώ ότι οι δυνάμεις αυτές που φέρνουν τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχουν την πρωτοβουλία για να δώσουν ένα δυναμικό και νικηφόρο σχήμα και στην πόλη και στην περιφέρεια.
Οι προοδευτικές δυνάμεις κυριολεκτικά θα πρέπει να αυτοκτονήσουν για να μην κερδίσουν τον ενιαίο Δήμο Βόλου, με τους συσχετισμούς που υπάρχουν στο ενιαίο Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Μάλιστα η Νέα Ιωνία θα παίξει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό καθώς αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου