Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Οριακή η λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου

Οριακή έχει καταστεί η λειτουργία αρκετών τμημάτων του Νοσοκομείου Βόλου, μετά τη λήξη των συμβάσεων 77 απασχολούμενων αλλά και την αποχώρηση εργαζομένων σε καθεστώς Stage.
Οι αποχωρήσεις επιδείνωσαν την υπάρχουσα κατάσταση της έλλειψης προσωπικού καθιστώντας την προβληματική λειτουργία του Αχιλλοπούλειου οριακή. Εν αναμονή νέας προκήρυξης για την κάλυψη κενών θέσεων με νέες συμβάσεις βρίσκεται το προσωπικό του Νοσοκομείου ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρρυθμίες θα συνεχίζονται.
Με το μισό σχεδόν προσωπικό λειτουργούν αρκετά, κρίσιμα τμήματα του Νοσοκομείου Βόλου. Μετά τη λήξη των 77 συμβάσεων οκτάμηνης διάρκειας την περασμένη εβδομάδα, την αποχώρηση 25 ατόμων που απασχολούνταν σε καθεστώς Stage, η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η αποχώρηση επικουρικού προσωπικού και συγκεκριμένα 15 ατόμων που απασχολούνταν συμβάσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο Λεων. Αναστασίου και αντινομάρχη Υγείας «τα προβλήματα και οι αρρυθμίες στο Νοσοκομείο συνεχίζονται, κατάσταση για την οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι».
Η ενημέρωση που υπήρξε από το υπουργείο υγείας ήταν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών που άφησαν οι συμβασιούχοι που αποχώρησαν πρόσφατα από το Νοσοκομείο. Πρόκειται για νέες οκτάμηνες συμβάσεις αν και δεν είναι γνωστό εάν θα καλυφθούν και οι 77 θέσεις των συμβασιούχων που αποχώρησαν. «Πρέπει να έρθει προσωπικό και να υπάρξει κάλυψη σε καίριες ειδικότητες» επισήμανε ο Λεων. Αναστασίου.
Προβληματική
Με την αποχώρηση των 77 συμβάσεων εργασίας ιδ. δικαίου ορισμένου χρόνου αλλά και συμβάσεων stage, που κάλυπταν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες, αρκετά τμήματα του Νοσοκομείου λειτουργούν πλέον οριακά.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους τραυματιοφορείς. Σε σύνολο 34 ατόμων που απασχολούσε το Νοσοκομείου αποχώρησαν οι 14. Το προσωπικό που απέμεινε δύσκολα μπορεί να καλύψει και τις τρεις βάρδιες ενώ ο φόρτος εργασίας για τις μεταφορές στο Νοσοκομείο και στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει αυξηθεί σημαντικά. Η δομή του νέου Νοσοκομείου είναι τέτοια που καθιστά τα πράγματα πιο δύσκολα και ο τρόπος εργασίας έχει αλλάξει. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά την κατάσταση οριακή, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο.
Πρόβλημα και στα εργαστήρια τα οποία μετά την αποχώρηση 12 ατόμων με 8μηνες συμβάσεις, δυο με 12μηνες και επικουρικών, λειτουργούν σχεδόν με το μισό προσωπικό. Η αλληλοκάλυψη είναι πλέον δύσκολη ενώ το προσωπικό των 20 σχεδόν ατόμων που έχει απομείνει δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. «Μόνο από το ΤΕΠ εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 300 άτομα. Για το 80-90% των ασθενών γίνονται αιματολογικές εξετάσεις» σημείωσε ο Λεων. Αναστασίου και πρόσθεσε «η κατάσταση είναι οριακή. Μπορεί να μιλάνε για μείωση του αριθμού εξετάσεων δευτερευούσης σημασίας, αφού αυτό που προέχει είναι να μην κινδυνεύσει η ζωή κανενός, ωστόσο πρόκειται για υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό, όπως είναι γνωστό, οι κενές οργανικές θέσεις είναι μία στις τρεις (53 στις 154 οργανικές).
Η αποχώρηση του προσωπικού είχε αντίκτυπο και σε άλλα τμήματα. Στα πλυντήρια τα δυο άτομα που έχουν απομείνει καλούνται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχει το Νοσοκομείο. Εικόνα διάλυσης εμφανίζεται, μετά την αποχώρηση τεσσάρων συμβασιούχων. Τα δυο άτομα καλούνται να φροντίσουν για τον ιματισμό του Νοσοκομείου σε καθημερινή βάση. Πρόβλημα και με τις τραπεζοκόμες όπου και εκεί υπάρχουν κενά.
Ανοιχτά αλλά και κλειστά τμήματα του Νοσοκομείου λειτουργούν πλέον οριακά.
Χάσαμε το μέτρημα
Χάσαμε το μέτρημα, ήταν το σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου εργαζομένων όσον αφορά τα χρωστούμενα ρεπό και ημέρες αδειών. Μόνο η νοσηλευτική υπηρεσία μετρά 5.000 ημέρες ρεπό-αδειών που οφείλονται στους εργαζόμενους. Μετά την αποχώρηση των συμβασιούχων έχουν γίνει περικοπές σε ρεπό τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά πολύ.
Θα έρθουν νέοι
Η υπόσχεση για αναπλήρωση των κενών που άφησαν οι 77 συμβασιούχοι, δόθηκε από την γενική γραμματέα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου υγείας που είχε αναλάβει να διευθετήσει το θέμα. Η ενημέρωση που υπήρξε προχθές το πρωί ήταν ότι η προκήρυξη για νέες συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο, λίγο πριν βγει στον αέρα.
«Δεν γνωρίζουμε εάν έρθουν και οι 77 συμβασιούχοι ή αν θα γίνουν περικοπές. Αυτό που έχει σημασία είναι να καλυφθούν καίριες ειδικότητες», έλεγε ο Λεων. Αναστασίου.
Ωστόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. «Μέχρι τότε το Νοσοκομείο θα «καρκινοβατεί», θα υπάρχουν προβλήματα και αρρυθμίες», σημείωσε.
Για ακόμη μια φορά επισήμανε πως οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζήτησε την κατανόηση των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, «αγκάθι» ετών, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την αποχώρηση 100 σχεδόν ατόμων από το Αχιλλοπούλειο.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template