Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

«Σερβίρει» διάλογο με τρακτέρ ζεστά

Η κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΟΥ –ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ-ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ
Απόφαση εξόδου των τρακτέρ στους δρόμους την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου έλαβαν χθες οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κατερίνη. Οι αγροτοσυνδικαλιστές συμφώνησαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στο δρόμο, παρατάσσοντάς τα σε αρχική φάση εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ δεν αποκλείεται να στηθούν και μπλόκα. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν και Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές (Χρ. Σιδερόπουλος, Χρ. Τσιτσιρίγκος, Σπ. Τσικρίκας) οι οποίοι πάντως έθεσαν το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης μιας ενδεχόμενης απόφασης γενικευμένων μπλόκων και αποκλεισμού δρόμων, σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό των Τεμπών, τασσόμενοι έτσι ευθέως κατά του αποκλεισμού δρόμων.
Ωστόσο, οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές, τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, με σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ να ορίζονται η περιοχή της Μελούνας στο δρόμο Λάρισας – Ελασσόνας, αλλά και σημείο στην περιοχή της Αγιάς (Γερακάρι ή Αϊ Νικόλας).
Το πλαίσιο των αιτημάτων διαμορφώνεται με βάση τις διεκδικήσεις των περσινών κινητοποιήσεων με τη συμπλήρωση του αιτήματος της αποπληρωμής των αγροτών από τα χρήματα που δικαιούνται από το τσεκ.
Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο των βασικών αιτημάτων της περσινής κινητοποίησης, περιλάμβανε τα κάτωθι αιτήματα:
* Άμεση οικονομική στήριξη των βασικών προϊόντων που κατέρρευσαν (δημητριακά - λάδι - βιομηχανικό ροδάκινο - αχλάδι - γάλα - βαμβάκι κ.λπ.).
* Αποπληρωμή του τσεκ
* Εθνική στρατηγική και σχεδιασμός για τον αγροτικό τομέα.
* Μείωση κόστους παραγωγής
-Γεωργικά φάρμακα - λιπάσματα, σπόρια
* Φτηνότερο ρεύμα
* Αφορολόγητο πετρέλαιο για γεωργική χρήση, μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
* Άμεση χρηματοδότηση για κατασκευή και συνέχιση των αρδευτικών έργων για την αποταμίευση και την παροχή αρδευτικού νερού.
* Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%.
* Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ τουλάχιστον για 3 χρόνια.
* Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα κ.ά.
Εννοείται ότι κατά τόπους, το πλαίσιο των αιτημάτων θα εμπλουτίζονται με διεκδικήσεις τοπικού χαρακτήρα.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΔΕ
Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρωμής των δικαιούχων αγροτών, σύμφωνα με όσα τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με αγροτικά στελέχη που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις, και οι οποίοι προέρχονται πολιτικά από το κυβερνών κόμμα.
Στην πολύωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε πριν τη σύσκεψη και τις αποφάσεις της Κατερίνης, μετείχαν οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές Γ. Δρόσος, Γ. Ζαχαριάς και Αχ. Νότας συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού τομέα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να χαρακτηρίζει το έργο της ψηφιοποίησης του ΟΣΔΕ ως κεντρικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, εκτενώς συζητήθηκε και το ζήτημα και της ενιαίας έκφρασης του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος με τη συγκρότηση μια τριτοβάθμιας οργάνωσης, αλλά και τη συγκρότηση μιας Ομοσπονδίας σε επίπεδο νομού κ.ο.κ
Μεγάλη βαρύτητα φαίνεται ότι αποδίδει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο κοινωνικό διάλογο για την ελληνική γεωργία που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθούν όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο με στόχο να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για την αγροτική οικονομία. Ανάμεσα στις κύριες ενότητες που θα απασχολήσουν τους κοινωνικούς εταίρους είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πολιτική ασφάλισης της παραγωγής, ζητήματα που αφορούν την αγροτική οικονομία, όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά και η οργάνωση του τομέα εισροών. Θα συζητηθούν ακόμη πολιτικές διαχείρισης της αγροτικής γης, αλλά και η ποιότητα των τροφίμων ενώ θα τεθεί και το ζήτημα ανασυγκρότησης του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος.
Όπως ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου και προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, θα σχηματιστούν Ομάδες Εργασίας με άξονα:
* Το μέλλον της ΚΑΠ
* Διαρθρωτικές πολιτικές – Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)
* Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ
* Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος
* Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά
* Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής
* Πολιτική διαχείρισης αγροτικής γης
* Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων 

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Μπλόκο στη Νίκαια από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες
* Στις 18 Ιανουαρίου η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων * Τι αποφασίστηκε χθες στην Καρδίτσα
Ομόφωνα συμφώνησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στον παραγωγικό τομέα της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα σε πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καρδίτσα (αίθουσα ΤΕΔΚ) αποφασίστηκε από τις 16 Ιανουαρίου να αρχίσουν να συγκεντρώνονται αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών και στις 18 του μήνα να βγουν οι αγρότες των τριών νομών με τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό και να δημιουργήσουν ένα δυναμικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, Τρικάλων «Η Άνοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος, Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και άλλα στελέχη.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές χαρακτήρισαν μονόδρομο τις νέες κινητοποιήσεις καθώς όπως τόνισαν τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατ' επανάληψη στην κεντρική εξουσία εξακολουθούν να υφίστανται και οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται συνεχή και σημαντικά πλήγματα τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.
ΝΕΑ ΚΑΠ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στην κεντρική εισήγηση ο κ. Μπούτας μίλησε για «αγωνιστική γραμμή ρήξης και ανατροπής με τη σημερινή πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών», εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και έθεσε το πλαίσιο αιτημάτων της κινητοποίησης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Παρά τις υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις ότι η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) θα έδινε λύσεις και προοπτική στη μικρομεσαία αγροτιά διαπιστώνουμε ότι:
α) οδήγησε στην εγκατάλειψη δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στο νομό παραγωγικής γης
β) μειώθηκαν δραστικά δυναμικές καλλιέργειες στο νομό όπως το βαμβάκι και τα τεύτλα, εγκαταλείφθηκαν άλλες όπως ο καπνός
γ) μειώθηκαν δραστικά οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών
δ) μειώθηκε ο όγκος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, όπως και ο τζίρος
ε) ξεκληρίστηκαν χιλιάδες φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, και ελάχιστοι νέοι ασχολούνται με την αγροτική δουλειά.
Η ΚΑΠ με τη νέα αναθεώρηση που θα ισχύσει από το 2010 αφαιρεί εισόδημα, αφού αυξάνει τις παρακρατήσεις του «τσεκ» πετάει έξω από την επιδότησή τους πολύ φτωχούς που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ και έχουν έως 4 στρέμματα δικαιώματα, μειώνει 50% την επιδότηση στους καπνοπαραγωγούς και θα αποσυνδέσει πλήρως την παραγωγή από την επιδότηση.
Οι προοπτικές δε μετά το 2013 σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. θα είναι τραγικές για τους μικρούς και τμήματα των μεσαίων αγροτών.
Αποδείχτηκε με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η ΚΑΠ και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Αποδείχθηκε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στη βιομηχανοποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την παραγωγή και διακίνηση των μέσων και εφοδίων παραγωγής.
Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις κοινωνικές και πολιτικές για άλλο δρόμο ανάπτυξης σε φιλοαγροτική φιλολαϊκή κατεύθυνση που θα στηρίζεται στον κάθετο κρατικοποιημένο τομέα, σε μέσα παραγωγής π.χ. λιπάσματα. Μηχανήματα και προϊόντα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγροτικής βιομηχανίας της χώρας μας, θα στηρίζεται η αγροτική οικονομία στον παραγωγικό συνεταιρισμό εθελοντικά με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας με ποιοτικά προϊόντα και σε σεβασμό στο περιβάλλον.
Διεκδικούμε:
1. Την άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων, και να μην χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι αγρότες δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
2. Αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250 στρέμματα ιδιόκτητα και 300 νοικιασμένα.
3. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ταυτόχρονα προστασία της ντόπιας παραγωγής 0,60 στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα.
4. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, την κατάργηση του Φ.Π.Α. και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση) επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν τα 0,15 λεπτά το κιλό.
5. Αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία και γεωργία με την παραγωγή των προϊόντων.
6. Να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά. Να γίνει το φράγμα Μουζακίου και να ολοκληρωθούν τα Κλειστά Σμοκόβου και να επιδοτηθεί με 80% η στάγδην άρδευση.
7. Να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η παραγωγή τριφυλλιού.
8. Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και δεκαετή ρύθμιση χωρίς τόκους ποινής.
9. Έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με απλοποίηση των διαδικασιών.
10. Επιστροφή των χαρατσιών του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχους χαρακτήρισαν μη αγρότες
11. Να συνεχιστεί το «πρόγραμμα νιτρορύπανσης» χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
12. Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις στο 100%.
13. Άτοκα δάνεια για κατοικία στα νέα ζευγάρια.
14. Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρομεσαίους.
15. Να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στους καπνοκαλλιεργητές.
16. Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια και να μπει όριο στις επιδοτήσεις των μεγαλοκαλλιεργητών.
17. Να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
18. Να παρέχεται δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα».
Το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο έγινε αποδεκτό χωρίς καμία αντίρρηση από τους άλλους εκπροσώπους, ενώ ξεκαθαρίστηκε οτι οι Ενωτικές Ομοσπονδίες των τριών νομών έχουν το πρόσταγμα και την ευθύνη της κινητοποίησης και οτι τα προβαλλόμενα αιτήματα «είναι αδιαπραγμάτευτα διότι αποτελούν τις λύσεις που πραγματικά έχει ανάγκη σήμερα ο αγροτικός κόσμος».
Επιπλέον, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση συμπαράταξης της ΟΑΔΗΣΚ, οι αγροτοσυνδικαλιστές υπογράμμισαν οτι ο αγώνας δεν έχει «κομματικά χρώματα» και οτι είναι ανοιχτοί να δεχθούν οποιονδήποτε θελήσει να τον στηρίξει με ενεργή συμμετοχή.
Εξάλλου σε σύντομη τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Μαρούδας τόνισε πως τα προβλήματα των αγροτών είναι τόσο σοβαρά που η σύγκρουση με την κεντρική εξουσία είναι αναπόφευκτη. Ενώ ξέφρασε και την πεποίθηση οτι η νέα κινητοποίηση θα είναι αντάξια της δυναμικής που έχει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας ώστε να τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και η επέτειος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την εξέγερση στο Κιλελέρ.
Κλείνοντας ο κ. Μαρούδας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών και ευχήθηκε «αυτός ο αγώνας να αποτελέσει ευκαιρία για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος».
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Τα τρακτέρ στην πλατεία του Τυρνάβου
* Παροτρύνονται οι παραγωγοί να συνεχίσουν την υποβολή ενστάσεων
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο»Ε», του Κώστα Τσόλα)
Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι αγρότες του Τυρνάβου σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και περιχώρων από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο της πόλης.
Αρχή των κινητοποιήσεων αυτών είναι το αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί. Εκεί οι αγρότες, σταφυλοπαραγωγοί και όχι μόνο, βγάζοντας στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα ζητήσουν για άλλη μια φορά δίκαιες αποζημιώσεις.
Παράλληλα από του βήματος της σύσκεψης τόσο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ κ. Δημήτρης Γεραποστόλου όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ζήτησαν από τους σταφυλοπαραγωγούς να συνεχίσουν να καταθέτουν ενστάσεις προς τον ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις που έκανε τις οποίες για άλλη μια φορά χαρακτήρισαν ως απαράδεκτες.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Στέλιος Ροντούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Κιτσίδης, το μέλος της διοίκησης της Ε.Α.Σ. Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς και μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Λυγαριάς κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος και αρκετοί αγρότες.
Σύσκεψη αγροτών σε Φάρσαλα και Ελευθέριο
Σε αναβρασμό και αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες του ν. Λάρισας, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες των κινητοποιήσεων που ήδη έχουν εξαγγελθεί.
Στο πλαίσιο αυτό οι αγροτικοί σύλλογοι των Φαρσάλων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων N. Λάρισας, διοργανώνουν σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Λόφο Φαρσάλων. Στο πλαίσιο της σύσκεψης θα οργανωθεί η έξοδος των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής με τρακτέρ στις κινητοποιήσεις των Ενωτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων στον κόμβο της Νίκαιας, στις 18 του μήνα.
* Ανάλογη σύσκεψη θα λάβει χώρα μεθαύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο κοινοτικό καφενείο του Ελευθερίου, με διοργανωτές τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο και την ΕΟΑΣΝΛ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template