Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Δήμος Βόλου: Με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ του "Καλλικράτη"

Με τις ευλογίες της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας που πρόσκεινται στους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς, προχωρά η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση του ΚΑΛΛΙΚΡΆΤΗ στο Δήμο Βόλου. Αντίθετα οι δύο ήσσονες μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβούλιου, ΔΑΣ και Ανοικτή Πολιτεία, που πρόσκεινται στα κόμματα της Αριστεράς, στάθηκαν επικριτικά στο προσχέδιο Νόμου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο όπως τον ερχόμενο Μάιο ψηφιστεί και γίνει νόμος του Κράτους.
Στη χθεσινή συζήτηση - ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης μίλησε με θερμά λόγια για το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις ριζώνουν όταν οι κοινωνίες είναι ώριμες, είπε ο κ. Βούλγαρης για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τα λόγια και θέλει, όπως είπε, προτάσεις και έργα συγκεκριμένα. Ο Δήμαρχος Βόλου εστίασε τις επιφυλάξεις του μόνον σε επιμέρους διατάξεις του Σχεδίου Νόμου το οποίο δόθηκε τις τελευταίες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ότι πολλά από αυτά θα αρθούν μετά τις διορθωτικές βελτιώσεις και παρατηρήσεις που θα γίνουν στην πορεία του διαλόγου του Υπουργείου με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βούλγαρης μίλησε για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας των νέων Δήμων, εκτιμώντας ότι το διάστημα αυτό αναμένει να σημειωθούν συγκρούσεις και προβλήματα που θα υπάρξουν από την αναδιάταξη του προσωπικού. Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Βούλγαρης, χρειάζονται μεταβατικές διατάξεις που θα ξεκαθαρίζουν το θέμα των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων, που είναι ήδη σε εξέλιξη από τους ΟΤΑ. Ακόμη ο Δήμαρχος Βόλου στάθηκε ιδιαίτερα στο επίμαχο σημείο, το οποίο έχει τροφοδοτήσει σωρεία αντιδράσεων στους κόλπους των αιρετών και το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό που περιορίζει τη ψήφο του εκλογικού σώματος μόνο στους υποψήφιους του κάθε δημοτικού διαμερίσματος και όχι στο σύνολο των υποψηφίων απ΄ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Ακόμη ο Δήμαρχος Βόλου ζήτησε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα ότι το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που είναι 4 δισ. ευρώ θα αφορά μόνον σε έργα και δράσεις της Α/θμιας Αυτοδιοίκησης, ενώ υπάρχει, όπως τόνισε, ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους θεματικούς και στους τοπικούς Αντιδημάρχους που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Βόλου παρότρυνε τους ομολόγους του να ξεφύγουν από τις λογικές της… καρέκλας και της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, προκειμένου να πάρει, όπως κατέληξε, σάρκα και οστά ένα όραμα δεκαετιών για την Αυτοδιοίκηση.
Ο Κ. Μήτρου
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κυρ. Μήτρου τάχθηκε με τη σειρά του στα θετικά στοιχεία που έχει ο Καλλικράτης και που είναι αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ. Ο πρώην Δήμαρχος εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η Κυβέρνηση μπορεί να μη βάζει στην παρούσα χρονική στιγμή τη χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων, προκειμένου να αποφύγει τις τοπικές συγκρούσεις, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, έχει καταλήξει στη χωροταξική τους κατανομή. Για το Δήμο Βόλου είπε ότι θα πρέπει ο Βόλος να αξιοποιήσει το μεγάλο του πλεονέκτημα που είναι το θαλάσσιο μέτωπο, σημειώνοντας ότι και η Νέα Αγχίαλος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο μεγάλο Δήμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε μελλοντικά να μετεξελιχθεί σε… Γλυφάδα του ενιαίου Δήμου, ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των δημοτών της Νέας Ιωνίας. που θα είναι, όπως τόνισε, η μεγάλη κερδισμένη της ενοποίησης. Ο κ. Μήτρου καταλήγοντας παρότρυνε τη Δημοτική Αρχή να πείσει τους
«ανησυχούντες» με τα επιχειρήματά της και ειδικότερα τα οφέλη που θα υπάρξουν από την ενοποίηση για την κοινωνία και για τις επόμενες γενιές.
Η ΔΑΣ
Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ κ. Αντώνης Παππάς τάχθηκε κατά του Σχεδίου Νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, καθώς δεν γίνεται, όπως είπε, για την εξυπηρέτηση του λαού για τη βελτίωση της ζωής του και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Ο κ. Παππάς είπε ότι πυρήνας των επιζητούμενων μεταρρυθμίσεων είναι η επιχειρηματικότητα, η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών, η ανταποδοτικότητα και κυρίως η απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στις σημερινές συνθήκες, είπε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε:
- Ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου όπως στην Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.λ.π. Και είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζόμενων και κατάργηση τη ανταποδοτικότητας στις κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.
Ο Μ. Πατσιαντάς
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» Μαργ. Πατσιαντάς τέλος μίλησε ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ήταν γενικόλογες και ελλιπείς, ενώ σημείωσε ότι η παράταξή του εκτιμά ότι απαιτούνται 1+ 6 όροι και προϋποθέσεις για μία ουσιαστική, δημοκρατική και αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση .
1. Καθιέρωση της απλής αναλογικής
2. Μία συνολική μεταρρύθμιση που θα καλύπτει την κεντρική κρατική και αποκεντρωμένη διοίκησης σε όλους τους τομείς της και την α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκηση όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα όπως έγινε στο παρελθόν.
3. Οικονομική Αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά φορολογικών πόρων, χωρίς φορολογική εξουσία, στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ασκήσει με επάρκεια και ανεξαρτησία τις νέες αρμοδιότητες.
3. Δημοκρατική μεταρρύθμιση. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι μία δημοκρατική μεταρρύθμιση, όπου τα αυτοδιοικητικά οργανωτικά σχήματα πρέπει να διασφαλίζουν την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διοίκησης των υποθέσεών τους και την άσκηση της τοπικής δημοκρατίας, την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας.
4. Κατάργηση της κρατικής περιφέρειας με καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
5. Δευτεροβάθμια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που στη νέα θεσμοθετημένη της διάρθρωση πρέπει να έχει πολιτική και νομική οντότητα και αιρετά πολιτικά όργανα και στις περιφέρειες και στους Νομούς, με σαφώς καθορισμένους πολιτικούς ρόλους, αρμοδιότητες και πόρους και στα δύο εσωτερικά επίπεδα.
6. Αρχές Διοίκησης, Σχέσεις Διοίκησης - Αυτοδιοίκησης που θα στηρίζεται στις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τη αυτονομίας.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template