Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Σε συνεχή ανοδική τροχιά η ΕΒΟΛ

Αύξηση 17% στον τζίρο και 15% στις πωλήσεις της σημείωσε η ΕΒΟΛ το 2009 μια κακή χρονιά για τη γαλακτοβιομηχανία αλλά και για τη χώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση σε εξέλιξη. Για το 2010 δε προγραμματίζεται μία σειρά επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται η έλευση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής. Παράλληλα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται εκδήλωση από κοινού με την ΣΕΚ ΠΑΣΕΓΕΣ για την ευαισθητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων σε θέματα που τους απασχολούν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Βόλου στη Βιομηχανική Περιοχή.
Ειδικότερα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρά την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των τιμών των γαλακτομικών προϊόντων στα ράφια η ΕΒΟΛ σημείωσε αύξηση τζίρου 17% και 15% στις πωλήσεις ενώ την τελευταία πενταετία ο τζίρος της τριπλασιάστηκε και στόχος είναι το 2010 να ξεπεράσει το 20%. «Είμαστε μία υγιής συνεταιριστική οργάνωση, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα δάνειο και η άνοδός μας είναι συνεχής τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τα 4 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2004, αγγίξαμε τα 14 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Πρίντζος. Πριν πέντε χρόνια πωλούσε 17.000 γιαούρτια το μήνα ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τις 250.000 κομμάτια το 2010 αν ευοδωθούν οι συμφωνίες που έχει στα σκαριά, τη στιγμή που είναι και Leader στην αγορά των βιολογικών προϊόντων και δη στις συσκευασίες γίδινου γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού.
Η ΕΒΟΛ έδωσε 2,5 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις προσωπικού που αποχώρησε, (70 άτομα) από ίδιους πόρους καθώς είχε την οικονομική δυνατότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε το εργοστάσιο ζωοτροφών μία επένδυση της τάξης των 1,5 εκ ευρώ από ίδιους πόρους ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Άνοιξη του 2010.
Στόχος είναι το 2010 να ολοκληρωθεί η επέκταση του εργοστασίου της ΕΒΟΛ καθώς πλέον δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στη ζήτηση των προϊόντων της. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 8 εκ. ευρώ και ήδη έχει υποβληθεί για έγκριση η χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι σε 15 μέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τ.μ. με σύγχρονο εξοπλισμό για την παραλαβή της πρώτης ύλης, την επεξεργασία και παστερίωση και την εμφιάλωση του γάλακτος ενώ στο παλιό εργοστάσιο θα λειτουργήσουν τα τμήματα γιαουρτιού και τυροκομίας. Μέσα στο 2010 θα ολοκληρωθεί και το εργοστάσιο παρασκευής φιαλών ώστε πλέον η παραγωγή του εργοστασίου να είναι πλήρως καθετοποιημένη.
Παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων σε οικόπεδο της ΕΑΣ Βόλου στο Βελεστίνο ενώ εντός των ημερών η διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εθνικής Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για την έγκριση της επένδυσης κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στα Κανάλια δυναμικότητας 200 ΚW. «Στόχος μας είναι και η κατασκευή μίας μονάδας βιοενέργειας με τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή θέρμανσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ενός χωριού που θα αποφασίσουμε ποιο θα είναι» δήλωσε ο κ. Πρίντζος. Η δαπάνη είναι πλήρως επιλέξιμη και επιδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στενάζει ο αγροτικός κόσμος
Πρωτοβουλίες για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αναλαμβάνει η ΕΑΣ Βόλου και προγραμματίζει εκδήλωση το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου σε συνεργασία με την ΣΕΚ ΠΑΣΕΓΕΣ. «Τα προβλήματα είναι δυσθεώρητα πλέον και κάτι πρέπει να γίνει καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας» τόνισε ο κ. Πρίντζος.
Ειδικότερα το 2009 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους αγρότες με τις τιμές των προϊόντων να έχουν πέσει σημαντικά ενώ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τη διάθεση των σιτηρών παρά τους επανειλημμένους διαγωνισμούς που έγιναν. Αυτή τη στιγμή 8000 τόνοι σιτάρια είναι στις αποθήκες της Ένωσης όπως και 8000 τόνοι κριθάρι και καλαμπόκι από την παραγωγή του 2008. Η παραγωγή της ελιάς ήταν μειωμένη, ενώ ζημιές υπέστη η βιομηχανική ντομάτα και δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και η παραγωγή του βαμβακιού. Η κρίση στην αγελαδοτροφία είναι πολύ μεγάλη κι οι κτηνοτρόφοι έχουν πάρει μόνο το 60% των δικαιωμάτων τους και με περικοπές και είναι άγνωστο πότε θα λάβουν το υπόλοιπο 40%.
Η ΕΑΣ στο πλευρά των αγροτών
Ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι η ΕΑΣ Βόλου συμπαρίσταται στον όποιο αγώνα αποφασίσουν να δώσουν οι αγρότες και θα είναι δίπλα τους στις κινητοποιήσεις που θα κάνουν ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόληση με το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει «Καλλικράτη». Τέλος χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» την μη πρόσκληση των φορέων των αγροτών στη συζήτηση που έγινε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το έργο του Αχελώου , γεγονός που όπως είπε, δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους τις υπόλοιπες πτέρυγες του Νομαρχιακού Συμβουλίου που δεν είπαν απολύτως τίποτα για τη συγκεκριμένη παράλειψη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με την οποία κατά τα άλλα η ΕΑΣ Βόλου έχει μία άριστη συνεργασία.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template