Σε χιλιάδες μπορεί να ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό 7 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Αϊτή, ενώ μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ Ο Πρενς έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 16.53 τοπική ώρα (23.53 ώρα Ελλάδος), λίγο πριν νυχτώσει. To επίκεντρο του σεισμού ήταν μόλις 16χλμ από την πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς, που έχει πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ όπως εκτιμά το USGS. Πολυάριθμοί ισχυροί μετασεισμοί έως και 5,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πόλη.
Αμέσως μετά το σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι προς όλες τις χώρες της Καραϊβικής. Σημειώνεται ότι στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα και αρκετοί κάτοικοι -υπό τον φόβο του τσουνάμι- μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Οι πληροφορίες για τις ζημιές και τα θύματα καθυστερούν λόγω προβλημάτων στις επικοινωνίες.
Μέσα στο ένα λεπτό που διήρκεσε ο σεισμός καταστράφηκαν το πενταώροφο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στο Πορτ Ο Πρενς, το προεδρικό μέγαρο, αλλά και παράγκες των φτωχών κατοίκων. «Μεγάλος αριθμός» υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών αγνοούνται.
Ήταν ο χειρότερος σεισμός που έχει πλήξει τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου τα τελευταία 200 χρόνια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεκάδες άνθρωποι είναι καταπλακωμένοι και θαμμένοι στα συντρίμμια των κτηρίων, ενώ πτώματα και τραυματίες κείτονται στους δρόμους. Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.
Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στους δρόμους της πόλης, στους οποίους έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες.
«Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται, ο κόσμος ούρλιαζε, σπίτια κατέρρεαν, επικρατούσε το απόλυτο χάος» δήλωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Τζόζεφ Γκίλερ Ντέλβα, σημειώνοντας: «Είδα ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, ανθρώπους νεκρούς».
Ένας υπάλληλος του ΟΗΕ υποστήριξε πως τα περισσότερα κτήρια στην οδό Νταλμάς, τον μεγαλύτερο δρόμο του Πορτ Ο Πρενς, έχουν καταστραφεί.
Καταγράφηκαν, επίσης, περιστατικά λεηλασιών σε καταστήματα που υπέστησαν ζημιές.
«Μεγάλο μέρος των γραφείων της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχει καταστραφεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί και ζωντανοί» δήλωσε στέλεχος της Αποστολής.
Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι «η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής», αλλά «και στα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί».
«Απευθύνω έκκληση στον κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να κάνουν για εμάς ό,τι έκαναν το 2008, όταν τέσσερις τυφώνες έπληξαν την Αϊτή», δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι.
Λίγο αργότερα ο Ραχμάνι Ντόρμεσαντ από τη φιλανθρωπική οργάνωση Food for the Poor δήλωσε στο Reuters: «Όλη η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους και δεν έχουν πού να πάνε. Πολλοί τρέχουν, κλαίνε, φωνάζουν. Προσπαθούν να ανασύρουν θύματα με φακούς. Θα έλεγα ότι αν κάναμε λόγο για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμούσαμε την κατάσταση».
«Μέσα σε ένα λεπτό από τον σεισμό, χώμα, σκόνη και καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, σχηματίζοντας ένα σύννεφο που την σκέπασε ολόκληρη και τη σκοτείνιασε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να κατακαθίσει η σκόνη», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Πεσιονβίλ, προάστιο ανατολικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, μετέδωσε ότι τριώροφο κτήριο, το οποίο στέγαζε δύο γραφεία, κατέρρευσε από το σεισμό, κι ένας εκσκαφέας βρισκόταν ήδη στο σημείο προσπαθώντας να απελευθερώσει επιζώντες. Στην Πεσιονβίλ διαμένουν πολλοί ξένοι διπλωμάτες και μέλη της αποστολής του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό Συνεργασίας Αλεν Ζογιαντέ, μόνο στο πολυτελές ξενοδοχείο Montana του Πορτ Ο Πρένς το οποίο κατέρρευσε από τον ισχυρό σεισμό, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 200.
Παγκόσμια συστράτευση για την αποστολή βοήθειας στην πληγείσα Αϊτή
Στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την πλήρη βοήθεια τους στην Αϊτή και σε άλλους στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Παράλληλα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Λουΐς Μορένο είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και μέσα προσωρινής στέγασης στους σεισμοπαθείς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα».
Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Συγκεκριμένα στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης.
Έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια στην Αϊτή δηλώνει και η Βρετανία, η οποία πρόκειται να στείλει στη χώρα της Καραϊβικής ομάδα ειδικών για να κάνουν εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Άμεση βοήθεια για την εγκατάσταση μονάδας κρίσης στην Αϊτή θα προσφέρει και η Γερμανία. «Είμαι σοκαρισμένος από το μέγεθος της καταστροφής», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε. Στο μεταξύ, η Γερμανία επιχειρεί να εξακριβώσει αν μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Γερμανοί.
Από το Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του στους κατοίκους της Αϊτής, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για «να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια».
Ανακοινώθηκε, ακόμα, πως η Γαλλία στέλνει δύο αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Καναδάς -όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί- εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση, με τον υπουργό Εξωτερικών Λόρενς Κάνον να αναφέρει ότι αξιωματούχοι της χώρας του «έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό».
«Ανησυχία» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Αναφέρεται ότι 1.200 Βραζιλιάνοι υπηρετούν υπό την MINUSTAH του ΟΗΕ. Η Βραζιλία ηγείται της Αποστολής, το αρχηγείο της οποίας καταστράφηκε κατά μεγάλο μέρος του.
Στη Μπογκοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί «σε συναγερμό και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας, τις επόμενες ώρες, που θα μεταφέρει τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς.
Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε.
Το ΥΠΕΞ του Μεξικό ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για τους Μεξικανούς που ζουν εκεί.
Στη Δομηνικανή Δημοκρατία -που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα- ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνδράμει.
Άμεση κινητοποίηση της χώρας μας
Την άμεση κινητοποίηση της χώρας μας για την παροχή άμεσης βοήθειας στην πληγείσα Αϊτή, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Εξήγησε ότι η μεγάλη απόσταση δεν επιτρέπει να σταλούν ειδικές δυνάμεις της ΕΜΑΚ, καθώς μια τέτοιου είδους βοήθεια θα έφθανε στο νησί με τουλάχιστον 25 ώρες καθυστέρηση.
Ο κ. Κουβέλης συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί ήδη τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Unicef, ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά που επλήγησαν από το σεισμό. Το ΥΠΕΞ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διατροφής για να υπάρξει η ανάλογη στήριξη, πρόσθεσε.
Εξέφρασε τέλος, «αμέριστη υποστήριξη και θλίψη για το μεγάλο σεισμό που χτύπησε την Αϊτή» και γνωστοποίησε ότι το ΥΠΕΞ είναι ήδη σε επικοινωνία με την Ελληνική πρεσβεία στο Καράκας για να εξακριβωθεί αν ανάμεσα στα θύματα ή τους πληγέντες υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι και να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή Ελλήνων στη χώρα μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου