Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

Κι αλλού βάζουν πρόστιμα, αλλά με δίκαιο σύστημα!


Πριν μερικές ημέρες διαβάσαμε έκπληκτοι  για το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 193.000 ευρώ που υποβλήθηκε σε έναν οδηγό στην Ελβετία γα υπερβολική ταχύτητα και αποφασίσαμε να το ψάξουμε. Ανακαλύψαμε τότε για το καταπληκτικό νομικό πλαίσιο που επικρατεί στην Φινλανδία από το 1999 γύρω από τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε αντίθεση με ότι ληστρικό  συμβαίνει εδώ.
Στην Φινλανδία οι οδικές παραβάσεις δεν τιμωρούνται με άδικα και υψηλά πρόστιμα.  Κάθε άλλο.
Αν κάποιος Φιλανδός λάβει κλίση για υπερβολική ταχύτητα, το πρόστιμο που καλείται να καταβάλει εξαρτάται από το εισόδημα που έχει δηλώσει.
Έτσι, οι τροχονόμοι, έχοντας πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του παραβάτη χρησιμοποιούν έναν μαθηματικό τύπο και υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό σαν ποσοστό επί του εισοδήματός του, ενώ πολλές φορές υπάρχει και ανώτατο επιτρεπτό πρόστιμο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δικαιότερο τρόπο υπολογισμού των προστίμων που δημιουργεί ένα αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μπορεί οι Φινλανδοί να μην κάνουν λιγότερες τροχαίες παραβάσεις, αλλά ούτε και περισσότερες από ότι παλαιότερα, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα στα ταμεία της Φινλανδικής αστυνομίας είναι εμφανές καθώς εξασφαλίζεται πως ο παραβάτης έχει να πληρώσει το πρόστιμο και το κάνει απέναντι σε ένα κράτος δικαίου.. σε αντίθεση με την Ελλάδα που μια οδική παράβαση μπορεί να σε οδηγήσει σε χρεωκοπία…
Από το Καλά Νέα

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template