Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Απαντήσεις Ραγκούση για τα «αγκάθια» του «Καλλικράτη»

Προσπάθεια να αφαιρέσει ένα – ένα τα αγκάθια που διαβλέπει και ο ίδιος στο δρόμο του «Καλλικράτη» έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε πεντάωρη συνάντηση που είχε την Τρίτη με πάνω από 600 αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ’ όλη την Ελλάδα στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Επιπλέον, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το κυβερνών κόμμα στον «Καλλικράτη» είναι το γεγονός ότι ο «Βασικός Σχολιασμός της Επικαιρότητας» που εκδίδει καθημερινά ο Τομέας Τύπου και Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ είναι αφιερωμένος στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, δίνοντας απαντήσεις στα θέματα που έχουν ανοίξει (η αυτοδιοίκηση gr τον δημοσιοποιεί αυτούσιο).
Παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη (ο οποίος δήλωσε αιφνιδιασμένος από τη μαζική προσέλευση), των υφυπουργών Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου και Θεοδώρας Τζάκρη, του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και δήμαρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, του γραμματέα του τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου και των επικεφαλής του Κινήματος Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ Γιάννη Μίχα και την ΚΕΔΚΕ Απόστολου Κοιμήση, ο κ. Ραγκούσης μετέφερε στους συγκεντρωμένουν «την διαβεβαιώση του Γιώργου Παπανδρέου ότι έχουμε πάρει απόφαση να πάμε τη μεταρρύθμιση μέχρι το τέρμα». Πρόσθεσε δε ότι «ο χρόνος αρκεί, αρκεί να μην χάσουμε χρόνο».
Παράλληλα ωστόσο, ακούγοντας τις ενστάσεις νομαρχών, δημάρχων και άλλων αυτοδιοικητικών στελεχών για το σχέδιο «Καλλικράτης» όπως περίπου τις είχε καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ της για τα πέντε «αγκάθια» η αυτοδιοίκηση gr (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5490), ζήτησε να να αποσταλούν άμεσα γραπτώς οι σχετικές προτάσεις στο υπουργείο προκειμένου να ληφθούν υπόψη («είναι ευκαιρία να ρυθμίσουμε νομοθετικά πολλές εκρεμμότητες που αφορούν την Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά), ενώ επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που του ετέθησαν:
- Διαβεβαιώσε ότι οι δήμοι «δεν κινδυνέυουν να γίνουν συλλέκτες του ΦΠΑ», απλώς η χρηματοδότησή τους θα συνδεθεί με το συγκεκριμένο φόρο, ενώ για τη χρηματοδότηση είπε ότι η κυβέρνηση μέσω του κειμένου που κατέθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημοσιοποίησει από πού θα προέλθούν τα χρήματα (ΕΣΠΑ, ΕΛΛΑΔΑ) και θα δώσει και άλλες διευκρινίσεις όταν χρειαστεί.
- Σχετικά με τις αρμοδιότητες, επιβεβαιώσε το σχετικό ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς να μεταφερθούν όποιες από αυτές επιτρέπει το Σύνταγμα στην αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους δήμους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr, λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών και αδυναμίας των περιφερειών και των δήμων να τις δεχθούν, οι περισσότερες από αυτές δεν θα μεταφερθούν άμεσα μετά την 1/1/2011 αλλά σταδιακά.
- Όσον αφορά την χωροταξική κατανομή είπε ότι αυτή θα γίνει με βάση τη διαβούλευση και τη μελέτη του ΙΤΑ αλλά πάντως χωρίς να υπάρχει καμία εξαίρεση. Να σημειωθεί ότι το θέμα της χωροταξικής κατανομής τέθηκε από πολλούς, κυρίως, δημάρχους στις ομιλίες τους, ενώ συζητιόταν ακόμη πιο έντονα στα πηγαδάκια εκτός της αίθουσας, καθώς είναι προφανές ότι οδηγεί πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης (επί το πλείστον νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους) στην «πολιτική ανεργία». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr η σχετική πρόταση του υπουργείου θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα δοθεί περίπου ένα δίμηνο να συζητηθεί, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφισθεί το Μάιο. Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τέθηκε επίσης και το θέμα του σώματος που θα εκλέγει τους περιφερειακούς και τους δημοτικούς συμβούλους, με ορισμένα από τα στελέχη να ζητούν αυτό να γίνεται σε όλη την περιφέρεια ή το δήμο και όχι στα περιφερειακά και τα δημοτικά διαμερίσματα. Ωστόσο, στελέχη που προέρχονται από νησιωτικές περιοχές ζήτησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι να μην εκλέγονται από όλα τα νησιά της Περιφέρειας, καθώς θα είναι δύσκολο για έναν υποψήφιο να βρίσκεται κόντα σε όλα τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετά.
- Το θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών υπαλλήλων δεν τέθηκε, ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών παραδέχονταν ότι είναι υπαρκτό, διαβεβαιώνοντας ότι οι οποίες μετατάξεις θα γίνουν με απολύτως αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, για το θέμα των μισθών, με δεδομένο οι απολαβές των υπαλλήλων των σημερινών περιφερειών είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές των συναδέλφων τους σε δήμους και νομαρχίες, οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν με έμφαση ότι «δεν μπορεί να γίνει εξίσωση ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω», παραπέμποντας την διευθέτηση του θέματος στη γενικότερη ρύθμιση που θα γίνει για όλο το δημόσιο τομέα.
- Όσον αφορά την γκρίνια των βουλευτών για τις υπερεξουσίες δημάρχων και περιφερειαρχών, ο κ. Ραγκούσης εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι υπάρχει, δεν διευκρίνισε πάντως αν θα τεθεί ασυμβίβαστο. Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών έλεγαν στην αυτοδιοίκηση gr ότι αυτή η γκρίνια βασίζεται στους σημερινούς όρους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος (δηλαδή, με άλλα λόγια στον φόβο ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα πάρουν μέρος των «ρουσφετιών» που ικανοποιούν μέχρι σήμερα οι βουλευτές), τους οποίους όμως ο «Καλλικράτης» επιχερεί να αλλάξει. «Με τα νέα δεδομένα ο βουλευτής θα κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει, δηλαδή να νομοθετεί και όχι να ασχολείται με ρουσφέτια», τόνιζαν οι ίδιοι παράγοντες στην αυτοδιοίκηση gr.
Στην ομιλία του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης τόνισε ότι «το σχέδιο Ραγκούση μας κάνει περήφανους», προσθέτοντας ότι «υπάρχει εξαιρετική διάθεση στο υπουργείο Εσωτερικών να καταγράψει ελλείψεις, ώστε να βελτιώσει το σχέδιο». Παράλληλα ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας αφού είπε ότι ότι στο κείμενο του «Καλλικράτη» έχει περιληφθεί σχεδόν όλο το κείμενο του συνεδρίου της ΕΝΑΕ στη Δράμα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σχέση με τις αρμοδιότητες, προσθέτοντας ότι «οι Γενικές Διοικήσεις θα έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες, και συγκεκριμένα όσες δεν επιτρέπει το Σύνταγμα να μεταφερθούν». Παράλληλα ζήτησε από όλους να συμβάλουν στη βελτίωση των κειμένων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης ζήτησε να εφαρμοστεί στη χωροθέτηση των δήμων η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Πάντως, χαρακτηριστικό της διάθεσης πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την Αυτοδιοίκηση απέναντι στον "Καλλικράτη" ήταν το γεγονός ότι όταν ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος έκανε το λάθος να πει ότι "η απόφαση είναι ειλλημένη" εισέπραξε επιφωνήματα αποδοκιμασίας (ουουουου...)από την αίθουσα, οδηγώντας τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να παρέμβει πυροσβεστικά, λέγοντας ότι "εκλήφθηκε λάθος αυτό που είπε ο Θύμιος".
Διαβάστε το βασικό σχολιασμό του ΠΑΣΟΚ για τον "Καλλικράτη": Kallikratis1.12.10.doc

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template