Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Πέντε "αγκάθια" στο δρόμο του "Καλλικράτη"

«Αγκάθια» στην πορεία του «Καλλικράτη» προς τη Βουλή βλέπουν αυτοδιοικητικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα οποία συνομίλησε η αυτοδιοίκηση gr. Τονίζουν δε ότι παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης δια στόματος πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (βλ. σχετικό ρεπορτάζ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5479) και υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ( βλ σχετικό ρεπορτάζ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5485) ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν, αν δεν αφαιρεθούν, η πορεία θα είναι πολύ δύσκολη.
- Το πρώτο «αγκάθι» αφορά τους πόρους, καθώς το ύψος των οποίων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται δεν έχουν διευκρινιστεί. Ειδικά η προϋπόθεση που φαίνεται πως τίθεται για την απόδοση του ΦΠΑ στους δήμους, να εισπράττεται, δηλαδή, από τον μηχανισμό τους, βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους δημάρχους. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρισθεί τα ακριβή ποσά που θα δοθούν μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) που θα αποτελέσει συνέχεια του ΘΗΣΕΑ.
- Το δεύτερο αφορά τις αρμοδιότητες, καθώς όπως επισημαίνουν νομάρχες και δήμαρχοι στην αυτοδιοίκηση gr, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην είναι σαφώς οριοθετημένες ή και να αλληλοσυγκρούονται. Φέρνουν δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι τις αρμοδιότητες σε θέματα περιβάλλοντος που θα ασκούνται τόσο από τις Γενικές Διοικήσεις όσο και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Επιπλέον, αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τελικώς στις αιρετές περιφέρειες δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κρατική διοίκηση, περιορίζοντας τες σε αυτές των υπό κατάργηση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr o πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να καταγράψουν ποιες αρμοδιότητες τους μπορούν να μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες, προκειμένου αυτές να διευρυνθούν.
- Η χωροταξική κατανομή των δήμων, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών από τους 1034 θα παραμείνουν κάτω από 370, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις. Βεβαίως, όλα τα στελέχη της αυτοδιοίκησης είναι προϊδεασμένα για τις επικείμενες συνενώσεις από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο κάθονται σε αναμένα κάρβουνα μέχρι να πάρουν την επίσημη πρόταση του υπουργείου στα χέρια τους. Μάλιστα, από πολλές πλευρές κυρίως της αντιπολίτευσης, τονίζεται ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει το βασικό: δηλαδή την χωροταξική κατανομή».
- Ένα ακόμη αγκάθι αφορά τους υπαλλήλους των περιφερειών καθώς και τους δημοτικούς και νομαρχιακούς υπαλλήλους, οι θέσεις των οποίων στην ουσία θα καταργηθούν. Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να θιγούν, κανείς από τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση δήμων και νομαρχιών δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα γίνει η μετάταξή του στις νέες δομές και, βεβαίως, πόσα χιλιόμετρα μακριά από το σημερινό τόπο εργασίας του θα εργάζεται.
- Αγκάθι επίσης αποτελεί, όπως έχει γράψει η αυτοδιοίκηση gr, η γκρίνια βουλευτών που θεωρούν ότι θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τους περιφερειάρχες όσο και από τους δημάρχους. Για το λόγο αυτό πολλοί έχουν θέσει θέμα ασυμβίβαστου (δηλαδή, να μην μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής περιφερειάρχης και δήμαρχος), πρόταση που φαίνεται ότι συζητάει ο υπουργός Εσωτερικών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σε μια προσπάθεια να αφαιρεθούν τα «αγκάθια», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ξεκινά γύρο επαφών από τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ σήμερα στη 1 (βλ. σχετικό ρεπορτάζ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5483), ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τόσο την ΕΝΑΕ όσο και την ΚΕΔΚΕ, το συνέδριο της οποίας θα διεξαχθεί 18 με 20 Ιανουαρίου.
Για την παρουσίαση του σχεδίου και τις αντιδράσεις κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5468

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template