Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Περισσότερες από 100 απολύσεις στον κλάδο μετάλλου

Από τη σκληρή κριτική στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και αιχμές για χειραγώγηση συμπεριφορών και αντιδράσεων των σωματείων στις συνεχείς απολύσεις στον κλάδο του μετάλλου, αλλά και καταγγελίες για εκφοβισμό και εκβιασμό εργοδοτών σε εργαζομένους και σωματεία στιγματίστηκε η ευρεία σύσκεψη όλων των σωματείων του κλάδου και της διοίκησης του ΕΚΒ.

«Οι απολύσεις είναι συνεχείς. Οι παρεμβάσεις του ΕΚΒ στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο αρμόδιο υπουργείο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος και πρόσθεσε πως «στο όνομα της οικονομικής κρίσης απολύουν κόσμο σωρηδόν. Πρέπει να αντιδράσουμε και να κινηθούμε άμεσα».

Στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου αλλά και τα ίδια τα σωματεία αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΕΚΒ Γιώργος Κίτσιος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κομματιασμένοι. Πρέπει να πάμε ενωμένοι με μια κοινή απόφαση, γιατί αλλιώς το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα χάνει την αξιοπιστία του».

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να εκδοθούν ανακοινώσεις και ψηφίσματα και να συνταχθεί σχέδιο δράσης για δυναμική και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων και των σωματείων, όπως στάσεις εργασίας και συλλαλητήριο, τα οποία όμως θα καθοριστούν στο προσεχές διάστημα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των σωματείων και του ΕΚΒ.

Απολύσεις σε εννιά επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΚΒ και παρουσίασε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΒ και εκπρόσωπος της ΑΤΕ Δημήτρης Παπαϊωάννου, έχουν σημειωθεί μαζικές απολύσεις σε εννιά βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

«Υπάρχει ένα κύμα απολύσεων και η εκτίμηση είναι πως στο επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα διογκωθεί και θα βρεθούμε σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα απολύσεις έχουν σημειωθεί στη ΒΙΟΣΩΛ, την BMD, την ΚΟΝΤΙ τόσο σε μόνιμο προσωπικό, όσο και σε προσωπικό με εργολαβικές σχέσεις, τη Χαλυβουργεία Θεσσαλίας, τη ΣΟΒΕΛ, την Greensteal, τη Stalco από την οποία απολύθηκαν 25 άτομα που είχαν εργολαβικές σχέσεις, τη ΜΕΣΚΑ που δραστηριοποιείται στην ΑΓΕΤ, την ΚΑΝΑΚΗΣ, αλλά και μικρότερες βιομηχανίες και βιοτεχνίες όπως η ΛΕΜΟΝΙΑΣ, όπου έγιναν απολύσεις για να περιοριστεί το κόστος.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ και πρόεδρος του συνδικάτου «Μήτσος Παπαρήγας» Γιώργος Ρούσσας ζήτησε επαγρύπνηση, ενώ άσκησε κριτική στα ίδια τα σωματεία, λέγοντας πως «είναι άσχημο να λέμε ότι είμαστε συνδικαλιστές και να ακολουθούμε τα βήματα των απολύσεων με σταυρωμένα χέρια» και ζήτησε από τους παραβρισκόμενους να θυμηθούν την αλληλεγγύη «που ξεχάσαμε».

«Κατεβασμένα ρολά» στην Επιθεώρηση Εργασίας
Για αδιαφορία και προσπάθεια «κουκουλώματος» υποθέσεων μαύρων υπερωριών και άλλων παρατυπιών έκανε λόγο ο γραμματέας της ΒΕΜΕΚΕΠ Αντρέας Αργαντζόπουλος. «Κλείνουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους στην Επιθεώρηση Εργασίας σε πολλές παρατυπίες. Πήγανε συνάδελφοι να καταγγείλουν μαύρες υπερωρίες και δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί τους, αλλά σε ανώνυμο τηλεφώνημα για νοσηλεία δέκα ατόμων με ηπατίτιδα στο νοσοκομείο έτρεξαν αμέσως να το διαπιστώσουν».

Για εκβιασμούς και εκφοβισμό εργαζομένων και σωματείων από τους εργοδότες έκανε λόγο το ιδρυτικό μέλος του «Μήτσος Παπαρήγας» Βασίλης Λινάρδος, ενώ δεν μάσησε τα λόγια του, αφήνοντας αιχμές για χειραγώγηση συμπεριφορών από το ΕΚΒ.

«Δεχτήκαμε αμέτρητες απειλές, γιατί τολμήσαμε να πούμε ότι η ΚΟΝΤΙ απολύει και μάλλον θα κλείσει. Πώς αντέδρασε το σωματείο; Οι περισσότεροι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και δέχτηκαν τα 30 και 40.000 ευρώ, γιατί φοβήθηκαν από τους εκβιασμούς και τη χειραγώγηση που δέχτηκαν. Βέβαια όταν έρχεται και σου λέει ό άλλος ότι θα σε πάρει ο διάολος αν αντιδράσεις, τι άλλο να κάνεις;», έλεγε ιδιαίτερα εκνευρισμένος.

Τέλος ο κ. Λινάρδος πρότεινε να γίνει 4ωρη στάση εργασίας, ώστε να πραγματοποιηθεί εκείνες τις ώρες γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων και σωματείων.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template