Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

Νέο καραβάνι μεταναστών στην Μαγνησία

"Προνόμιο" των Ουκρανών φαίνεται ότι είναι η παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στη χώρα μας, ωστόσο για άλλη μια φορά η τύχη δεν τους «χαμογέλασε», καθώς συνελήφθησαν από περιπολικό του Λιμεναρχείου Βόλου, στις Νηές, χθές τη νύχτα, έστω κι αν είχαν προλάβει να αποβιβάσουν 37 λαθρομετανάστες, που τους παρέλαβε άλλος δουλέμπορος με κλειστό φορτηγό αυτοκίνητο.
Οι τρεις δουλέμποροι, ηλικίας 31, και 44 χρονών (ο ένας από τους οποίους μάλιστα είναι χειρουργός γιατρός στην Ουκρανία!), συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που έκαναν περιπολία στη θαλάσσια περιοχή στις Νηές Σούρπης.
Οι λιμενικοί εντόπισαν το σκάφος των δουλεμπόρων (ένα ιστιοφόρο μήκους 11 μέτρων σε καλή κατάσταση) να πλέει με σβηστά τα φώτα και με σημαία Αυστρίας.
Το σκάφος είχε προλάβει και αποβίβασε τους 37 λαθρομετανάστες, ενώ οι τρεις Ουκρανοί δουλέμποροι που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με το σκάφος τους, στο λιμάνι του Βόλου, δεν ομολογούσαν μέχρι αργά το μεσημέρι ότι ήταν οι δουλέμποροι.

Τους αναγνώρισαν
Τελικά, με την άφιξη οδικώς, των 37 μεταναστών, στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Νομαρχίας, (μερικοί μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Βόλου, για να δώσουν κατάθεση) αναγνώρισαν τους δουλέμπορους, που τους είχαν μεταφέρει με το σκάφος τους από την Τουρκία.
Μετά τη μαρτυρία, το Λιμεναρχείο Βόλου στοιχειοθέτησε κατηγορία σε βάρος των αλλοδαπών, που κατηγορούνται για διευκόλυνση και παράνομη είσοδο στη χώρα λαθρομεταναστών, σε βαθμό κακουργήματος και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Στις 9 χθες το πρωί, το Λιμεναρχείο ειδοποίησε την Αστυνομία και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ότι εντόπισε λαθρομετανάστες σε ακτή της Σούρπης, που προφανώς αποβίβασε σκάφος στην περιοχή.
Μισή ώρα αργότερα, η Αστυνομία, εντόπισε στην περιοχή της Σούρπης και παρακολουθούσε ένα κλειστό φορτηγό (Ford Transit) που θεωρήθηκε ύποπτο. Η παρακολούθηση της Αστυνομίας κράτησε για μια ώρα περίπου και κοντά στην Στυλίδα, έγινε μπλόκο στο όχημα, αλλά ο οδηγός πρόλαβε να διαφύγει.
Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, στο φορτηγάκι βρισκόταν 37 λαθρομετανάστες (31 άνδρες και έξι γυναίκες), από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές και τοπ Πακιστάν. Μάλιστα οι μετανάστες, που ήταν στοιβαγμένοι στο φορτηγάκι είχαν δεμένα τα χέρια, αλλά και τα μάτια τους, για να μην αναγνωρίσουν τον δουλέμπορο που τους παρέλαβε από τη Σούρπη!
Οι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν οδικώς στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στης Νομαρχίας στις 12.15 χθες το μεσημέρι, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, ενώ θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε πιο οργανωμένο κέντρο υποδοχής μεταναστών.
Από την πρώτη εξέταση που έγινε από γιατρό, μια εγκυμονούσα γυναίκα και δύο ακόμη άνθρωποι, αντιμετώπιζαν πρόβλημα ασιτίας.
Όπως προέκυψε από τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης, οι λαθρομετανάστες πλήρωσαν 5.500 ως 6.000 $, για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Πέμπτο περιστατικό
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χαράλαμπο Τσαμπάζη, το χθεσινό ήταν το πέμπτο περιστατικό αποβίβασης μεταναστών στις ακτές της Μαγνησίας, ενώ αναμένονται και άλλα, καθώς, όπως διηγούνται οι ίδιοι, υπάρχουν πολλοί ακόμη άνθρωποι που περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας για να μεταφερθούν παράνομα στη χώρα μας.
Την προετοιμασία του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών ανέλαβαν και πάλι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template