Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

42 χρόνια απ' την δολοφονία του Τσε


Σαν σήμερα (χθες), 9 Οκτώβρη του 1967, δολοφονείται στη Βολιβία από πράκτορες της CIA ο κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μετά από μια σκληρή μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο χωριό Λας Ιγέρας της Βολιβίας, ο Τσε τραυματίζεται και συλλαμβάνεται. Στις 9 Οκτώβρη μεταφέρονται εσπευσμένα με στρατιωτικά ελικόπτερα στο Βαγιεγκράντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι αντίκρισαν ξαπλωμένο σε ένα πρόχειρο κρεβάτι τον Τσε Γκεβάρα, δολοφονημένο με δύο σφαίρες στο σβέρκο. Ο Τσε Γκεβάρα που γεννήθηκε το 1928 στο Ροζάριο της Αργεντινής, επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική, γιατί ήθελε να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής πoυ μαστίζονται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης. Σημαντικό σταθμό στη ζωή του αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, με τον οποίο ξεκίνησαν την οργάνωση της ανατροπής του δικτάτορα Φ. Μπατίστα στην Κούβα. Συμμετείχε ενεργά στην επαναστατική κουβανική κυβέρνηση, ενώ από τον Απρίλη του 1965 είχε πάρει μέρος στον επαναστατικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού του Κογκό και επέστρεψε αργότερα στη Λατινική Αμερική. Ο φλογερός επαναστάτης, ο κομμουνιστής, έγινε και παραμένει σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Προς τιμήν του πραγματοποιούνται σειρά εκδηλώσεων, διαδηλώσεων και συζητήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση και πορεία από το Βαγιεγκράντε στη Λα Ιγέρα της Βολιβίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο επαναστάτη. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία των Κουβανών γιατρών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη Βολιβία, προωθώντας τα προγράμματα «Επιχείρηση Θαύμα» (για την επανάκτηση της όρασης) και «Ναι, μπορώ» (για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού). Μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες αναμένεται να παραστεί και σε σημερινές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στην 7η Σύνοδο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA), ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση των κοινωνικών και λαϊκών οργανώσεων των χωρών της ALBA.

Στη Νικαράγουα πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση, όπου εκφράστηκε μεταξύ άλλων και η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται άδικα 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Στην Αργεντινή έγινε συγκέντρωση από τις «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ στο Εκουαδόρ παρουσιάστηκε νέο βιβλίο για τη ζωή του Τσε. Στη Βενεζουέλα, κηρύχθηκε ημέρα εθελοντικής εργασίας, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν προβολές ταινιών, γίνονται συζητήσεις για τη ζωή και το έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και στην Κούβα, ανάμεσα στις οποίες και οι δύο συναυλίες που θα παραχωρήσει ο γνωστός καλλιτέχνης Μανού Τσάου.
Από τον Ριζοσπάστη 

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna),γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής, γιος της Σέλια ντε λα Σέρνα και του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς.
Γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, Μαρξιστής - Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965 πιστός στην νίκη της επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε ενώ ήταν στο κρεβάτι ((9 Οκτωβρίου 1967 στη Λα Χιγκέρα).
Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του Τσε, θα βρείτε στην wikipedia
Ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ, παρουσιάζει η TVXS και το piazza del popolo
Αξιόλογα video παρουσιάζει το ιστολόγιο σίβυλλα

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template