Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Εκτός Βουλής 25 στελέχη από την κυβέρνηση της Ν.Δ.


Σημαντικές ανακατατάξεις, με νέες εισόδους αλλά και ηχηρές απουσίες στα έδρανα του νέου Κοινοβουλίου έφερε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης. Συγκεκριμένα η ανανέωση υπολογίζεται σε περίπου ένα τρίτο της σύνθεσης του Κοινοβουλίου, ενώ πάνω από 60 πρόσωπα εισέρχονται για πρώτη φορά στη Βουλή.
Από τους παλαιούς βουλευτές 98 δεν συμμετέχουν αυτή τη φορά στο Κοινοβούλιο, είτε επειδή δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν, είτε γιατί επέλεξαν να μη θέσουν υποψηφιότητα. Από αυτούς, τη μερίδα του λέοντος φαίνεται πως κατέχει η Ν.Δ. με 61 πρώην βουλευτές και μάλιστα 25 πρώην κυβερνητικά στελέχη.
Ειδικότερα, λάθη και παραλείψεις «πλήρωσαν» αρκετά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, με τη μεγαλύτερη «σφαγή» να σημειώνεται στις μεγάλες περιφέρειες, όπως σε εκείνη της Β΄ Αθηνών.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο γραμματέας του κόμματος Λ. Ζαγορίτης ο οποίος από την 4η θέση στην προηγούμενη αναμέτρηση βρέθηκε στην 14, πληρώνοντας όπως φαίνεται τη στάση του και τις δηλώσεις του αναφορικά με την ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ.
Η δραστική μείωση εδρών στη Β΄ Αθηνών αλλά και η παρουσία στο ψηφοδέλτιο πλήθους προβεβλημένων στελεχών άφησαν εκτός Κοινοβουλίου και αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όπως την πρώην υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλη - Πετραλιά, και τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών Θ. Κασσίμη.
Τη μάχη της Β΄Αθηνών έχασαν και οι πρώην βουλευτές Κ. Παπακώστα, Άρης Σταθάκης, καθώς και ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης.Η απώλεια δύο εδρών στην Α΄ Αθηνών για τη Νέα Δημοκρατία κόστισε την είσοδο στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική και επιστρέφει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα.
Στην περιφέρεια Αττικής εκτός έμεινε ο πρώην γραμματέας της Κ.Ο. Απ. Σταύρου, ενώ στην Α΄ Πειραιώς δεν επανεξελέγη ο Παν. Μελάς ο οποίος εξασφάλιζε κοινοβουλευτική έδρα σταθερά από το 1990.
Aπώλειες
Απώλειες εδρών και αποκλεισμούς στελεχών της από το Κοινοβούλιο κατέγραψε η Ν.Δ. και στην υπόλοιπη χώρα, με κυριότερους αυτούς του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια στα Γρεβενά, του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντ. Μπέζα στη Θεσπρωτία, της πρώην υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου στη Μεσσηνία, του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού στην Α΄ Θεσσαλονίκης, του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Ι. Μπουγά στη Φωκίδα, του Αν. Καραμάριου αλλά και του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη στα Δωδεκάνησα.
Την επανεκλογή τους δεν κατόρθωσαν επίσης να εξασφαλίσουν ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ. Καλαντζής στην Καβάλα, ο θείος του πρωθυπουργού Αχιλλέας Καραμανλής στις Σέρρες αλλά και ο Κ. Αγοραστός στη Λάρισα.
Η ιστορία των «καθαρών» ψηφοδελτίων φαίνεται ότι κόστισε στον Ευάγγ. Μπασιάκο, που δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί στη Βοιωτία, σε αντίθεση με τον Αλ. Κοντό που εξελέγη στην Ξάνθη.
Ονόματα
Εκτός «νυμφώνος» βρέθηκαν ο Π. Σκανδαλάκης και η Φεβρωνία Πατριανάκου στη Λακωνία, αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, καθώς τα χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. δεν του έδωσαν αρχικώς το «εισιτήριο» από την 5η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ωστόσο «διεσώθη» από την παραίτηση του Γ. Σουφλιά.
Αντίθετα από τη μάχη του σταυρού, από τα προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ., κατόρθωσαν να επιβιώσουν δύο πρώην υφυπουργοί στην περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, και ο πρωην υφυπουργός Οικονομικών Θ. Μπούρας. Τέλος, στους «διασωθέντες» ανήκει και ο μέχρι σήμερα γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Γ. Τραγάκης που επανεξελέγη στη Β΄ Πειραιώς, ενώ την επανεκλογή του πέτυχε και ο Β. Μιχαλολιάκος στην Α΄ Πειραιώς.
του Ηλία Μπενέκου
Από την Ημερησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template