Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ben Gunn: ένας blogger από τη φυλακή αγωνίζεται για πολιτικά δικαιώματα


Ο Ben Gunn ήταν 14 χρονών όταν σκότωσε ένα συνομήλικό του και ομολόγησε το έγκλημά του. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια αγώνα για τα δικαιώματα των κρατουμένων, η ειρηνική του αντίσταση και το blog του στο διαδίκτυο έχουν εξοργίσει τις διωκτικές αρχές, που αρνούνται να τον απελευθερώσουν.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές στη Βρετανία αναμένεται να παραχωρήσει στους φυλακισμένους το δικαίωμα της ψήφου. Και αυτή η κατάκτηση θα είναι το αποτέλεσμα των – ειρηνικών – αγώνων δύο φυλακισμένων για πάνω από δύο δεκαετίες, του John Hirst, ο οποίος έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος, και του Ben Gunn, ο οποίος κρατείται ακόμα, 20 ολόκληρα χρόνια μετά τη λήξη της ποινής που του επέβαλε το δικαστήριο.

Στα 30 συνολικά χρόνια που διάνυσε στη φυλακή, ο Ben Gunn έγινε γνωστός για την ειρηνική δράση του για την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, την αντίστασή του σε εξευτελιστικές πρακτικές των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τη συγγραφική του δράση, τόσο σε εφημερίδες των κρατουμένων, όσο και στο προσωπικό blog του στο διαδίκτυο. Εκμεταλλεύθηκε τα χρόνια της κράτησης για να τελειώσει την εκπαίδευσή του και να αποκτήσει ένα πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο στις επιστήμες και ένα Μάστερ με θέμα τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή, παραμένοντας φυλακισμένος, έχει ήδη ξεκινήσει τη διδακτορική του διατριβή, μία έρευνα σχετικά με τις μορφές μη βίαιης αντίστασης στις φυλακές.

Ο Ben Gunn ήταν 14 χρονών όταν μια μέρα, γυρίζοντας σπίτι μαζί με ένα συνομήλικό του, ξεκίνησε έναν έντονο καβγά μαζί του και τον χτύπησε τόσο δυνατά, που τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αποσβολωμένος, τηλεφώνησε στην αστυνομία και παρέμεινε στον τόπο του θανάτου ώσπου να φτάσουν οι αστυνομικοί, ομολογώντας αμέσως την ενοχή του. Όλα αυτά τα χρόνια, επέμεινε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το φίλο του, αλλά «το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τον σκότωσα», παραδέχεται νηφάλια. Γι’ αυτό και ομολογεί ότι τα πρώτα χρόνια μετά τη φυλάκισή του τα πέρασε με τρομερές ενοχές και υπέβαλε τον εαυτό του σε απόλυτη πειθαρχεία, σε μια προσπάθεια να «αναμορφώσει τις πτυχές της προσωπικότητάς του που νοσούσαν και τον οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη που έκανε», όπως έχει δηλώσει.

Είκοσι χρόνια ειρηνική αντίσταση

Βασικό στοιχείο της πολιτικής δράσης του Ben Gunn στη φυλακή ήταν η αποχή από οποιαδήποτε μορφή βίας, με ταυτόχρονη την αντίσταση σε κάθε δράση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που εξευτελίζει την προσωπικότητα των κρατουμένων. Οι ειρηνικές του αντιδράσεις και ο καυστικός του λόγος, ωστόσο, είναι η αιτία για την οποία ο Ben Gunn, 20 χρόνια μετά τη λήξη της ποινής του, βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.

Γιατί δεν κλείνει απλά το στόμα του, λοιπόν, ώσπου να πάρει το «πράσινο φως» και ως ελεύθερος πλέον άνθρωπος να συνεχίσει τη δράση του εκτός φυλακής; «Αντιλαμβάνομαι το έγκλημα που διέπραξα ως μία κατάχρηση εξουσίας από μέρους μου εις βάρος ενός άλλου ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, δε μπορώ να ανεχθώ την κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των κρατουμένων, εκ μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων», δηλώνει στην εφημερίδα «Guardian» και παραμένει πιστός στο μη βίαιο αγώνα του για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ως κρατούμενος, ο Ben Gunn δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δημιούργησε το προσωπικό του blog, στέλνοντας με φακέλους σε φίλους του τα κείμενά του, οι οποίοι στη συνέχεια τα αναρτούσαν στο blog. Όταν οι σωφρονιστικές αρχές το αντιλήφθηκαν, επέβαλαν περιορισμούς και στην αλληλογραφία του. Ωστόσο, ο Ben Gunn δεν τα παρατά τόσο εύκολα, δε σταματά τον αγώνα, και προσπαθεί να στέλνει κείμενα όποτε έχει την ευκαιρία. Γι’ αυτόν ο αγώνας για αξιοπρέπεια δε σταματάει ποτέ, δεν έχει χρονικό όριο λήξης – σαν τις ποινές – και δεν περνάει ποτέ από το δρόμο της βίας.

Τα κείμενα του Ben Gunn μπορείτε να διαβάσετε στο προσωπικό του blogspot Νέο παράθυρο.
Πηγή: Guardian
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template