Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Πραξικοπηματική νομιμοποίηση κολεγίων από τον Α. Σπηλιωτόπουλο


Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, με μια κίνηση που χαρακτηρίζεται πραξικοπηματική από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε τις άδειες λειτουργίας των κολεγίων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Νίκος Σταυρακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, μιλάει στο tvxs για τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε αιφνιδιαστικά τις άδειες λειτουργίας των κολεγίων ενώ δημοσιεύθηκαν την ίδια μέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του τομέα Παιδείας του ΠαΣοΚ θέτουν το ερώτημα «ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η έκδοση της απόφασης αυτής τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές χωρίς να συνεδριάσει νόμιμα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας;». Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, το θέμα των κολεγίων θα εξεταστεί εκ νέου συνολικά και η λειτουργία τους θα ελεγχθεί με αυστηρά κριτήρια.

Εκπρόσωποι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωναν χθες ότι η κίνηση του πρώην υπουργού ελέγχεται για τη νομιμότητά της, καθώς τα δύο μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης Κολεγίων που εκπροσωπούσαν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας είχαν από καιρό παραιτηθεί. Σύμφωνα με πηγές του Τύπου, από το Υπουργείο Παιδείας η σύνθεση της επιτροπής θεωρήθηκε από την ηγεσία του ως νόμιμη, καθώς οι παραιτήσεις των μελών της δεν είχαν γίνει αποδεκτές και δεν είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι άδειες που δόθηκαν αφορούν «εκπαιδευτήρια μεταλυκειακής μη τυπικής εκπαίδευσης- κολέγια», καθώς εκκρεμεί ακόμη η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο που θα αναγνωρίσει ουσιαστικά την ισοτιμία τους με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.

Oι ιδιοκτήτες των κολεγίων, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για δικαίωσή τους και αναφέρουν ότι «η χορήγηση των αδειών λειτουργίας δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και αυξάνει τις επιλογές όσων ενδιαφέρονται για πανεπιστημιακές σπουδές». Με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας αδειοδοτούνται και κολέγια που συνεργάζονται με αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία η χώρα μας δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει, καθώς η κοινοτική Οδηγία για το θέμα αναφέρεται μόνο στα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Κολεγίων υπογραμμίζει ότι «τελειώνει μια μεγάλη περίοδος αμφιβολιών για τη θέση των κολεγίων στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο.

Αντιδράσεις κομμάτων


Την αδιαφανή διαδικασία νομιμοποίησης των κολεγίων στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την αδειοδότηση 33 κολεγίων από το ΥΠΕΠΘ κυριολεκτικά στο «παρά 5», μόλις 24 ώρες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.

Αυτή είναι και η τελική πράξη παράδοσης της παιδείας μας στην αγορά και στους σκοτεινούς επιχειρηματίες της, με τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες. Είναι φανερό ότι έτσι ξεπληρώθηκαν τα τελευταία γραμμάτια αλλά και εξαγοράσθηκαν κάποιες χιλιάδες ψήφοι.

Το ότι αυτή η πρακτική καταδικάζεται από το αντίστοιχο τμήμα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ καθόλου δεν μας εφησυχάζει ως προς την εκπαιδευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης, διότι δεν ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας, ήταν αυτές που εισήγαγαν και εφαρμόσανε τις πλέον σκληρές νεοφιλελεύθερες πρακτικές, λογικές και θεσμούς στη χώρα μας. Ούτε ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη τηλεμαχία ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε και πάλι το «όραμα» του για ιδιωτικά πανεπιστήμια διαψεύδοντας ότι ποτέ ο ίδιος ή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πίστεψαν στον αγώνα κατά της κατάργησης του Άρθρου 16.

Αλλά, όπως πάντα, ο/η νέος/α ΥΠΕΠΘ θα βρει αντιμέτωπες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς
».

Ανάλογη ανακοίνωση έκανε και το ΚΚΕ: «Η ΝΔ φεύγοντας από την κυβερνητική εξουσία έσπευσε να υπογράψει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία με τελευταία πράξη την αδειοδότηση ιδιωτικών κολεγίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξίσωση και ισοπέδωση των πτυχίων των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών κολεγίων.

Το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τη σκυτάλη της διακυβέρνησης, επιχειρεί με τις δηλώσεις για «αδιαφάνεια και σκοπιμότητα της ΝΔ» να συσκοτίσει την ουσία. Ότι η πολιτική του είναι εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και όχι μόνο έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει την οδηγία 36/05 και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και είναι αυτό που ως κυβέρνηση είχε ενσωματώσει τις προηγούμενες οδηγίες της ΕΕ (89/48, 92/51), οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για την είσοδο της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές, τους σπουδαστές, την αγωνιζόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα, την εργατική λαϊκή οικογένεια, να μη δείξουν κανένα εφησυχασμό, καμία πίστωση χρόνου στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα κοινό και δυναμικό μέτωπο πάλης στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία. Να παρεμποδιστεί και να αποτραπεί κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο της Παιδείας. Να ορθωθεί αγωνιστική ανυπακοή στις ευρωενωσιακές οδηγίες στην εκπαίδευση.

Αγωνιστικό μέτωπο τώρα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για την ίδρυση δημόσιων επαγγελματικών σχολών μετά το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο
».

ΤΕΕ

"Ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων, τις οποίες σκοπίμως ενέταξε στη «μη τυπική» μεταλυκειακή εκπαιδευτική βαθμίδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια, η οποία δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «πραξικοπηματική»", σημειώνει το ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ υποστηρίζει πως "δεν μπορεί να υπάρχει μια εκπαιδευτική νησίδα, που θα επηρεάζει το σύνολο των επιλογών στην παιδεία και δε θα ελέγχεται από το Ελληνικό Κράτος". Παράλληλα, θεωρεί πως "δεν υπάρχουν - και ως επένδυση δεν προσφέρεται να υπάρξουν - κολέγια τα οποία στοιχειωδώς να μπορούν να προσφέρουν σπουδές επιπέδου πολυτεχνικών σχολών: σε επίπεδο καθηγητών, χρηματοδότησης, εργαστηρίων, υποδομών, διαδικασιών. Αυτό το έλλειμμα δεν μπορεί να υποκατασταθεί με καμιά νομική φόρμουλα".

Στην ανακοίνωση του ΤΕΕ προστίθεται πως "η άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού προϋποθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων, ώστε να μην απειλείται το δημόσιο συμφέρον, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και η ασφάλεια των κατασκευών. Η απονομή, με νομικές διατάξεις, επαγγελματικών δικαιωμάτων αναντίστοιχων με το επίπεδο σπουδών, οδηγεί, μαθηματικά και ιστορικά, σε πτώση της ποιότητας των σπουδών των καλών δημόσιων ελληνικών πολυτεχνικών σχολών. Υπονομεύει μια από τις σημαντικότερες, εν δυνάμει, πηγές πλούτου που αποτελεί για την Ελλάδα το επιστημονικό δυναμικό της".
Από TVXS

Να υπενθυμίσω ότι οι αποφάσεις αυτές, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία".
Από τον Ιούλιο γνωρίζουν όσοι διαβάζουν τον Μαγνήτη και την TVXS, ότι

Χορηγήθηκαν οι πρώτες άδειες σε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σ' εκείνο το άρθρο, αναφερόταν ότι:
"Επόμενο βήμα και πιο σημαντικό θα είναι η έκδοση των αδειών λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Αύγουστο επιτροπή του υπουργείου παιδείας πρέπει να επισκεφτεί ένα ένα τα κολέγια και να διαπιστώσει αν τηρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος νόμος, κυρίως αν τηρούν τους κτιριακούς όρους που έχει θέσει το υπουργείο.
Τρίτο και τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο είναι η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων."
Οι άνθρωποι της Ν.Δ. και ο Υπουργός Παιδείας της απερχόμενης κυβέρνησης, απλά υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους!
Το ερώτημα τώρα είναι ένα:
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η κυβέρνησή του, θ' ανακαλέσουν τις επίμαχες άδειες;;;

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template