Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009

Στον Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης!!!


Στον  πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2009. 
Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα στις 12 ώρα Ελλάδος. 
Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων η  επιλογή του Αμερικανού Προέδρου βασίστηκε στις εντυπωσιακές προσπάθειες  που έκανε για να ενισχύσει  τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
Ως  ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει, από τον Ιανουάριο που ανέλαβε το αξίωμά του, τον πυρηνικό αφοπλισμό και έχει κάνει προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή. 
«Πολύ σπάνια έχει ένας άνθρωπος καταφέρει, στο βαθμό που το έκανε ο  Ομπάμα, να συγκεντρώσει τα βλέμματα του κόσμου και να δώσει στους πολίτες ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση της απόφασής της.
«Η  διπλωματία του βασίζεται στην ιδέα ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες, θα πρέπει να καθοδηγούν τον κόσμο στη  βάση αξιών και συμπεριφορών που  μοιράζεται και η πλειοψηφία του  παγκόσμιου πληθυσμού» προσθέτει.
Η Επιτροπή τόνισε ότι σημαντικό είναι  και το όραμα του Αμερικανού ηγέτη  για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.
Τον περασμένο μήνα, ο Ομπάμα προήδρευσε ιστορικής συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που απευθύνει έκκληση για πυρηνικό αφοπλισμό.
Ωστόσο, μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε  την προεδρία, δεν έχει πραγματοποιηθεί  προς το παρόν σημαντική πρόοδος  στο Μεσανατολικό ή το ζήτημα των  πυρηνικών του Ιράν, ενώ αντιμετωπίζει  δύσκολα διλήμματα στο Αφγανιστάν.
«Ως πρόεδρος ο Ομπάμα δημιούργησε ένα νέο κλίμα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η πολύπλευρη διπλωματία κέρδισε κεντρική θέση, με έμφαση στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί» ανέφερε η Επιτροπή.
Το  όνομα του Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφερθεί για το βραβείο, πολλοί όμως ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος κορυφαίος Δημοκρατικός που κερδίζει το Νόμπελ αυτή τη δεκαετία – το 2007 είχε απονεμηθεί στον Αλ Γκορ και το 2002 στον Τζίμι Κάρτερ.
Για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε  ο αριθμός-ρεκόρ των 205 υποψηφίων. 
Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ λαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο και χρηματικό  έπαθλο 10 εκατ. Σουηδικών Κορονών (1 εκατ. ευρώ).


Απίστευτο κι όμως αληθινό. Δώσανε το Νόμπελ Ειρήνης σ’ έναν αρχηγό κράτους, το οποίο αυτή την στιγμή έχει προκαλέσει δύο πολέμους, έχει στρατό κατοχής σε αρκετά κράτη ανά την υφήλιο, σ’ ένα κράτος το οποίο απαγορεύεται να υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα! Η επίσημη δικαιολογία της απονομής στον Μπάρακ Ομπάμα είναι «η ανταμοιβή για τις προσπάθειές του υπέρ της μείωσης των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, καθώς και τη διπλωματική του δραστηριότητα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης».
Το βραβείο δόθηκε στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα που υποσχέθηκε στον αμερικάνικο λαό ότι μόλις εκλεγεί, μέσα σε 100 ημέρες, θα κλείσει τη βάση του Γκουαντάναμο, θα αποσύρει ένα μεγάλος μέρος του αμερικάνικου στρατού από το Ιράκ, ενώ θα αποσυρθεί τελείως από το Αφγανιστάν. Στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα που μιλούσε για βαθιές τομές και ρήξεις στο αμερικάνικο σύστημα, με αιχμές του δόρατος την οικονομία, την υγεία, την ανάπτυξη. Στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα, που αν και έχει την πλειοψηφία στο κογκρέσο δεν έχει περάσει μέχρι τώρα κανένα νομοσχέδιο. Στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα, που απειλεί εκλεγμένους δημοκρατικά ηγέτες (Ούγκο Τσάβες) για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών στα πετρέλαια της Βενεζουέλας. 
Από το piazza del popolo

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template