Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Διπλό μανιτάρι σκόνης της ΑΓΕΤ!


Υπό έκτακτο έλεγχο βρέθηκε η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ Ηρακλής ύστερα από αναφορά για δύο «μανιτάρια» το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης και χθες το πρωί.
Προβλήματα στα συστήματα μεταφοράς υλικών προκάλεσαν νέφος σκόνης πάνω από το εργοστάσιο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο υπαλλήλων των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Πάντως από τον έλεγχο προέκυψε ότι η διαφυγή στην ατμόσφαιρα ποσοτήτων σκόνης δεν οφείλεται σε πλημμελή απόδοση των συστημάτων αντιρύπανσης του εργοστασίου, αλλά σε δυσλειτουργία των επιμέρους συστημάτων μεταφοράς και διακίνησης υλικών.
Το κλιμάκιο έλαβε εντολή από την αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου για αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, ύστερα από αναφορά σχετικά με πρόκληση αέριας ρύπανσης.
Ο έλεγχος έγινε στις 9:30 π.μ. χθες και από τον έλεγχο του βιβλίου συμβάντων προέκυψε ότι το πρώτο περιστατικό προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη, στη 1 μ.μ., όταν πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ζυγό φαρίνας της περιστροφικής καμίνου 5, για τρία περίπου λεπτά.
Για την αποκατάσταση της βλάβης έπρεπε να διοχετευθεί κρύος αέρας μέσω της καμινάδας, προκειμένου να διενεργηθούν εργασίες επισκευής, με αποτέλεσμα να διαφύγουν ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Χθες, στις 8:30 π.μ., σημειώθηκε απόφραξη της γραμμής μεταφοράς τσιμέντου προς το σιλό αποθήκευσης για χρονικό διάστημα τριών λεπτών περίπου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει υλικό από ύψος 30 μέτρων στον αύλειο χώρο, κοντά στην είσοδο του εργοστασίου, δημιουργώντας νέφος σκόνης.
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Περιβάλλοντος, τα δύο περιστατικά δεν οφείλονται σε πλημμελή απόδοση των συστημάτων αντιρύπανσης του εργοστασίου (υβριδικά φίλτρα, ηλεκτροστατικά φίλτρα, σακκόφιλτρα), αλλά σε δυσλειτουργία των επιμέρους συστημάτων μεταφοράς και διακίνησης υλικών. «Ως εκ τούτου δεν συνιστούν παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους, οπότε δεν αποτελούν αιτία επιβολής προστίμου», εξήγησε η κ. Οικονόμου.
Στην έκθεση αυτοψίας οι αρμόδιοι υπάλληλοι προτείνουν, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, να υπάρξει βελτίωση των διαδικασιών επιθεώρησης και ελέγχου των επιμέρους συστημάτων της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και να τεθούν τα παραπάνω ως όρος στην άδεια λειτουργίας του εργοστασίου.

Χωρίς υπερβάσεις (;)
Οσο διήρκησαν τα δύο σύννεφα σκόνης τις προηγούμενες ημέρες, ο Σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Νομαρχίας δεν κατέγραψε υπερβάσεις στη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, σε αντίθεση με άλλο καταγραφικό σύστημα.
Η κ. Οικονόμου επανέλαβε την ανάγκη για ενιαίο δίκτυο Σταθμών Μέτρησης και ενιαία βαθμονόμηση. Έντεκα ωριαίες τιμές υπέρβασης στην τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων από 51μgr/m3 έως 84μgr/m3 αέρα κατέγραψε ο Σταθμός Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Νομαρχίας την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, με τον ημερήσιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 52μgr/m3.
Και την επομένη ημέρα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, τα PM10 χτύπησαν «κόκκινο» για 12 ώρες της ημέρας. Ο ημερήσιος μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 50μgr/m3.
Πολύ χαμηλότερα του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου κινήθηκαν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το Σάββατο 3 έως και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template