Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Παιδιά Ρομά, παιδιά «αδήλωτα»

Δύο ανήλικα αδέρφια, παιδιά 9μελούς οικογένειας Ρομά, συνελήφθησαν για εμπρησμό μοτοσυκλέτας. Η Εισαγγελία έδωσε εντολή να μην επιστρέψουν στην οικογένειά τους, ασκώντας δίωξη στους γονείς για παραμέληση ανηλίκων. Ωστόσο κανένας ξενώνας ανηλίκων δεν τα δέχτηκε. «Η παροχή κοινωνικής προστασίας και φροντίδας είναι ρηχή στην Ελλάδα» λέει στο tvxs.gr, ο Μίλτος Παύλου από το Εθνικό Παρατηρητήριο Ρατσισμού και Ξενοφοβίας.

Δεν είναι δυνατόν να κάνουν οι ΜΚΟ τη δουλειά του κράτους

«Υπάρχουν μερικοί ξενώνες που χρηματοδοτούνται από μη κυβερνητικές ή μη κρατικές οργανώσεις και που δεν εποπτεύονται, ούτε χρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται έκτακτα από το κράτος ή προσωρινά από την ΕΕ. Συχνά υπό το βάρος της έλλειψης χρηματοδότησης κλείνουν ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν», τονίζει ο κος Παύλου και προσθέτει πως δεν είναι δυνατόν να κάνουν οι ΜΚΟ τη δουλειά του κράτους.

Παιδιά χωρίς όνομα

Τα δύο αγόρια που συνελήφθησαν παραμονές των εκλογών είναι ο Αντώνης και ο Βαλάντης. Σύμφωνα με την αστυνομία του Κιλκίς, τα ονόματα τα επέλεξαν μόνοι τους, καθώς δεν βαφτίστηκαν ποτέ και τα ονόματά τους δεν καταχωρήθηκαν στα αρχεία του Ληξιαρχείου. Διαπιστώθηκε επιπλέον ότι μικρά ονόματα δεν είχαν τα περισσότερα παιδιά της οικογένειας. Η αστυνομία του Κιλκίς, ανέφερε στα «Νέα» ότι το πιθανότερο είναι ο μουφτής της Ξάνθης, από όπου κατάγονται, να τους έδωσε μικρά ονόματα, τα οποία ωστόσο δεν δηλώθηκαν από τους γονείς.

«Το πρόβλημα έτσι όπως εμφανίζεται σε μας είναι εκείνο των παιδιών που είναι ανύπαρκτα», υπογραμμίζει ο κ. Παύλου, υποστηρίζοντας πως στην ουσία τα παιδιά Ρομά στην Ελλάδα, ακολουθούν τη μοίρα των γονιών τους, σε έναν φαύλο κύκλο κοινωνικού αποκλεισμού που αναπαράγεται συνεχώς. «Τα παιδιά των Ρομά μεγαλώνουν χωρίς να έχουν την εκπαίδευση που χρειάζονται, επειδή δεν έχουν ταυτότητα. Στη συνέχεια δεν μπορούν να αποκτήσουν δουλειά κι ένα σπίτι. Καταλήγουν λοιπόν να παντρεύονται κι αυτά στα 15 και εν συνεχεία να αναπαράγουν το προηγούμενο μοντέλο».

Η τελευταία ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που στάλθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, περιγράφει αναλυτικά το ζήτημα των «αδήλωτων» Ρομά... ανθρώπων που δεν έχουν στοιχεία, δεν είναι καταχωρημένοι στα δημοτολόγια και δεν φαίνονται σε κανένα αρχείο κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.

Η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη αναφέρει πως ο αριθμός των Ελλήνων Ρομά που δεν διαθέτουν δημοτολογική εγγραφή ή πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν συγγενικούς δεσμούς, είναι αρκετά μεγάλος. Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί και πολύ συχνότερα τα παιδιά τους δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ποιοι είναι. Αυτό δημιουργεί πλήθος προβλημάτων καθώς τα παιδιά που είναι αδήλωτα δεν μπορούν να γραφτούν στο σχολείο αλλά και να νοσηλευτούν σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Οι οικογένειες αυτές στερούνται επίσης στήριξης από το κράτος ενώ δεν μπορούν να εκδώσουν κανενός είδους πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Ρομ, από τους περίπου 400.000 Ρομά που ζουν στην Ελλάδα, το 5,5% δεν έχει δηλωθεί στο Ληξιαρχείο ενώ το 10% δεν έχει ταυτότητα ή άλλο ανάλογο πιστοποιητικό.

Χρειάζονται σταθερές δομές κοινωνικής προστασίας με εποπτεία από το κράτος

Το 1979, το ελληνικό κράτος έκανε μία σημαντική προσπάθεια να καταγράψει τους Ρομά και να δώσει ταυτότητα στους περισσότερους. «Εφόσον η κατάσταση της ζωής τους συνέχισε να είναι η ίδια, η επόμενη γενιά έμεινε επίσης αδήλωτη», σημειώνει ο κ. Παύλου και επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι η πλήρης και τραγική απουσία του κράτους και ενός συστήματος κοινωνική φροντίδας. «Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά των Ρομά δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία και την κοινωνική οικονομία», λέει και συνεχίζει «ένα στερεότυπο που κυκλοφορεί για τα παιδιά Ρομά είναι ότι αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά. Μ’ αυτές τις συνθήκες, ένα παιδί που δεν είναι Ρομά, δεν θα συμπεριφερόταν διαφορετικά». Επισημαίνει πάντως, πως το πρόβλημα δεν είναι «τσιγγάνικο» αλλά συνολικό. «Πραγματική κοινωνική φροντίδα χρειάζονται όχι μόνο οι Ρομά αλλά και όλες οι ελληνικές οικογένειες. Πρέπει να δημιουργηθούν σταθερές δομές κοινωνικής προστασίας με δημόσια δαπάνη και εποπτεία από το κράτος. Η Ελλάδα χρειάζεται κι έχει προταθεί από το Συνήγορο του Πολίτη, ένα σύστημα προστασίας ανηλίκων, για Έλληνες και αλλοδαπούς, με ειδικούς που θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν ασυνόδευτους ανήλικους».
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template