Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Στη δικαιοσύνη οι κατηγορούμενοι για την καταστροφή της Ελαφονήσου


Στις περιοχές Σίμου και Λεύκη της Ελαφονήσου παρενέβη η εισαγγελία, ύστερα από καταγγελία για καταπατήσεις εκτάσεων. Η υπεύθυνη Φυσικών Πόρων & Βιοποικιλότητας του Δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ, Νίκη Παρδαλού, μιλά στο tvxs, για το πλαίσιο προστασίας των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως «προστατευόμενες».

Ενώ ήδη από τον Οκτώβρη του 2008, είχαν έρθει στο φως στοιχεία που αποκάλυπταν την πώληση 5,5 στρεμμάτων που βρίσκονταν στην χαρακτηρισμένη ως NATURA παραλία του Σίμου, αυτές τις ημέρες διερευνάται από την Πταισματοδίκη Σπάρτης, η νομιμότητα εκατόν σαράντα συμβολαίων.

Η πλειοψηφία των συμβολαίων έχει συνταχθεί από τον καταγγελλόμενο συμβολαιογράφο Νεάπολης Λακωνίας, ενώ σε πολλά από αυτά, ως πωλητής φέρεται ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου. Ο τελευταίος, αφού είχε αποχαρακτηρίσει την έκταση- 5,5 στρεμμάτων-με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Διαφορών, στη συνέχεια την πούλησε επικαλούμενος ένα παραχωρητήριο του 1880.
Επίσης, η Κτηματική Υπηρεσία Λακωνίας αναγνώρισε το παραχωρητήριο και έτσι άρχισε να ανοικοδομείται η περιοχή. Στη συνέχεια, η πολεοδομία Μολάων έκρινε παράνομες τις οικοδομικές εργασίες και επέβαλλε τη διακοπή τους χωρίς όμως αυτό να γίνει πράξη έως τώρα.

Η καταγγελία έφερε στην επιφάνεια μια αλυσίδα διαπλεκομένων τοπικών παραγόντων που έχουν αναμειχθεί στην καταπάτηση δημοσίων και δασικών εκτάσεων. Μάλιστα, ένα από τα συμβόλαια των οποίων διερευνάται η νομιμότητα, αφορά την ανταλλαγή έκτασης στη Σπάρτη, με 5,5 στρέμματα, στη θέση Φράγκου, της Ελαφονήσου. Με πράξη του καταγγελλόμενου συμβολαιογράφου, το 2007, η έκταση περιήλθε στην κυριότητα προσώπου, που έχει στενή συγγενική σχέση, με τοπικό υπηρεσιακό παράγοντα, του Υπουργείου Οικονομικών.

Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελαφόνησος έρχεται αντιμέτωπη με καταστροφικά σχέδια, όπως αυτό για την κατασκευή μεγάλης θερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ενέργειας εντός της περιοχής του Δικτύου NATURA 2000, αναρωτιόμαστε για τα εξής:

Ακόμη κι αν αποδοθούν ευθύνες, διασφαλίζεται με κάποιο τρόπο η προστασία της Ελαφονήσου στο μέλλον; Υπάρχει κάποιο πλαίσιο προστασίας για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες στο πλαίσιο του Δικτύου NATURA 2000;

Η Υπεύθυνη Φυσικών Πόρων & Βιοποικιλότητας του Δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ, Νίκη Παρδαλού, είπε στο tvxs ότι δεν υπάρχει κανένας θεσμοθετημένος φορέας ούτε συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης, για την περιοχή της Ελαφονήσου. «Παρόλο που υπεύθυνο για τις αδειοδοτήσεις και τις περιβαλλοντικές μελέτες έως τώρα ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι η περιοχή της Ελαφονήσου υπάγεται στο Δίκτυο NATURA 2000». Όπως δήλωσε στη συνέχεια η κ.Παρδαλού, «το πρώτο βήμα που πρέπει γίνει είναι η σαφής οριοθέτηση των εκτάσεων και ο καθορισμός των χρήσεων γης, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο εσκεμμένων ή μη παρανοήσεων».

Η Ελαφόνησος είναι η μόνη που υποβαθμίζεται;

Πολύ διαφωτιστική ήταν η κυρία Παρδαλού σε σχέση με την ισχύουσα θλιβερή ελληνική πραγματικότητα. Όπως φαίνεται παρά το γεγονός ότι οι περιοχές "NATURA" στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 300, υπάρχουν μόνο 27 φορείς διαχείρισης. Αυτοί αντιστοιχούν στις 87 περιοχές που επίσημα έχουν χαρακτηρισθεί ως "Natura". Επίσης, μας μίλησε για ένα κραυγαλέο παράδειγμα αδιαφορίας: αυτό των Εκβολών του Σπερχειού. Μας είπε χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή άλλα συνεχίζεται η παροχή αδειών λειτουργίας.
Ρεπορτάζ: Τομαρά Μαρίνα

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template