Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Οι εκτιμήσεις του Κ.Κ.Ε., για το αποτέλεσμα των εκλογών


Τη Δευτέρα, 5 Οκτώβρη 2009 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα την πρώτη συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα. Η ανακοίνωση θα συζητηθεί σε όλη την κλίμακα του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα αναζητηθούν οι γνώμες φίλων, οπαδών, συνεργαζόμενων, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ να ολοκληρωθούν τα τελικά συμπεράσματα. Τα πρώτα συμπεράσματα της ΚΕ έχουν ως εξής:
1. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Η βαριά ήττα της ΝΔ οφείλεται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της που έπληξε τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροπαραγωγούς αγρότες, τις νέες ηλικίες, καθώς και στις προεκλογικές της εξαγγελίες για ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τη ΝΔ και συνέβαλαν, μέσω των μηχανισμών και των στηριγμάτων τους, στο «φούσκωμα» της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτό διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα να κάμψει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή.
Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ενώ το εργατικό κίνημα δεν έχει περάσει σε αντεπίθεση, σε συνθήκες όπου κυριάρχησε η πίεση του ρουσφετιού και της ψεύτικης ελπίδας για ελάφρυνση από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τις συνέπειές της. Αρνητικό ρόλο έπαιξε επίσης και η παραπλανητική προπαγάνδα της ΝΔ για δήθεν παροχολογία του ΠΑΣΟΚ. Συγκαλύφθηκε η αρνητική εμπειρία που είχε ζήσει ο λαός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που συνέφερε τον εργαζόμενο λαό ήταν να μειώσει τα δύο κόμματα, να έχουν αυτά απώλειες από εργατικά, λαϊκά στρώματα και νέες ηλικίες. Να στηρίξει αποφασιστικά το ΚΚΕ, ως το κόμμα που αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο της δικομματικής εναλλαγής, το κόμμα που ενισχύει τη λαϊκή αντίσταση και συσπείρωση, που προβάλλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε εναντίωση με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές επιλογές.
Γρήγορα θα επαληθευτεί η προεκλογική μας θέση ότι το δίλημμα για το λαό σ' αυτές τις εκλογές δεν ήταν ποιο κόμμα θα αναδειχτεί στην κυβέρνηση, ούτε η μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτοδυναμία της, αλλά η ετοιμότητα του εργαζόμενου λαού να αποκρούσει τα νέα μέτρα, να περάσει σε αντεπίθεση.
2. Η δικομματική εναλλαγή δεν είναι νέο φαινόμενο στην πολιτική ζωή και την εκλογική συμπεριφορά των εργατικών, λαϊκών μαζών. Δεν αποτελεί, όπως υποστηρίχθηκε, δείκτη βαθιάς πολιτικής ωρίμανσης της λαϊκής συνείδησης.
Η ρήξη με τα αστικά κόμματα και την αντιλαϊκή πολιτική τους, με τις κυβερνήσεις τους, αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της ωρίμανσης. Η ανάγκη αυτή παραμένει. Η ψήφος στο ΚΚΕ, η κοινή δράση με τις υπαρκτές ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, συνιστά πραγματική ρήξη, είναι η προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό από τις αστικές δυνάμεις, την αναγέννηση και την ανάκαμψη του κινήματος, την αποτελεσματικότητά του.
3. Το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ, δεν απεικονίζει τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη λαϊκή συνείδηση, την εκτίμηση, δηλαδή, ότι ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Απέχει σημαντικά από την απήχηση των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ στα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ΚΚΕ, είναι αναντίστοιχο, κατώτερο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει με την πολιτική του δράση και το ρόλο του στην ανάπτυξη των αγώνων που έγιναν, χωρίς τους οποίους οι εξελίξεις θα ήταν δυσμενέστερες. Αρκετοί έκαναν το βήμα και ψήφισαν το Κόμμα, ανεξάρτητα αν έχουν και ορισμένες διαφωνίες μαζί μας, ενώ αρκετοί, που εκτιμούν την πολιτική και τη δράση μας, υπέκυψαν την τελευταία στιγμή στα εκβιαστικά διλήμματα.
Το ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανοδικής πορείας της σοσιαλδημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του, επέδειξε αντοχή, κατάφερε να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς να το βγάλουν από την τρίτη θέση, να ασκήσουν ιδεολογική πίεση, να αφαιρέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής. Η αντοχή του ΚΚΕ στα διλήμματα, στις φοβίες, στους εκβιασμούς, δείχνει την ικανότητά του, τη σωστή γραμμή του, την ετοιμότητά του αύριο να είναι ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ στην πρώτη γραμμή.
Παραμένει το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιπαλέψει την κυρίαρχη στρατηγική που υλοποιείται και μέσω της εναλλαγής των δύο αστικών κομμάτων. Η αντοχή του ΚΚΕ περικλείει σημαντική δυναμική που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
4. Είναι σημαντικές οι ευθύνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που νοθεύουν την τάση ριζοσπαστισμού, δυσκολεύουν τη λαϊκή συσπείρωση σε ριζική εναντίωση με τα δύο κόμματα και τη στρατηγική τους. Ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ευθύνη γιατί εκτρέπουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό σε ανώδυνους δρόμους, καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές συνεργασίες, κυρίως με αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και όχι ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Αρνητικό ρόλο έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ με την αντιδεξιά ρητορεία του, την υποβαθμισμένη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, που επέτρεπε την καλλιέργεια της λογικής του μικρότερου κακού και την ελπίδα της κεντροαριστερής συνεργασίας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΛΑ.Ο.Σ. παρεμποδίζουν τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.
5. Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δυσκολεύει το λαό να αντιπαλέψει με επιτυχία τη θύελλα των μέτρων που έρχεται, να δοκιμάσει τη δύναμή του, να θέσει σε κίνηση τις αναξιοποίητες εφεδρείες του. Αν δε σημειωθεί άμεσα ανάκαμψη του κινήματος, θα ενισχυθεί το κλίμα της απογοήτευσης.
Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι η ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, η συνειδητοποίηση δηλαδή της ανάγκης για άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής, δε διαμορφώνεται αυτόματα σε συνθήκες κρίσης και κάτω από την όξυνση των προβλημάτων, αλλά σε συνδυασμό με την πείρα συμμετοχής στην ταξική πάλη, στους λαϊκούς αγώνες, με την οργάνωση και συσπείρωση εναντίον των επιλογών και της εξουσίας των μονοπωλίων. Είναι, επίσης, συνάρτηση της ποιότητας των δεσμών του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, το επίπεδο και την ποιότητα της ιδεολογικοπολιτικής του παρέμβασης.
Το ΚΚΕ πιστεύει στο λαό, στο εργατικό κίνημα, στη δυναμική της συμμαχίας του με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα. Η ευθύνη του γίνεται ακόμα πιο μεγάλη για τη συσπείρωση δυνάμεων, την οργάνωση των λαϊκών μαζών, την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, την αντεπίθεση. Η μετεκλογική δυναμική της παρέμβασης του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει ευρύτερη και αποτελεσματικότερη.
Ακόμα πιο έμπειρο και ατσαλωμένο θα στρέψει την κύρια προσοχή του στην οργάνωση της εργατικής, λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.
6. Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι δε χρειάζεται καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα να προχωρήσουν.
Στο πρόγραμμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ είναι καταγεγραμμένη η επιδίωξή του να συνεχίσει την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της ΝΔ, στο πλαίσιο των αντεργατικών επιλογών της ΕΕ και της στρατιωτικοπολιτικής επίθεσης του ΝΑΤΟ, σε συμφωνία με τον αποκαλούμενο στρατηγικό σύμμαχο τις ΗΠΑ. Η νέα κυβέρνηση πατώντας στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χτυπώντας αλύπητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία.
Η νέα κυβέρνηση θα στηριχθεί στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν στα τριτοβάθμια όργανα των εργατοϋπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργατοϋπάλληλους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, τους μικρούς παραγωγούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία που ανήκουν στα εργατικά λαϊκά στρώματα, με τη στάση και τη δράση τους να αποσύρουν την ψήφο τους, να ακυρώσουν τις συνέπειες της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
7. Στο ΚΚΕ πέφτει το βάρος να αναλάβει ακόμα περισσότερες ευθύνες και πρωτοβουλίες μαζί με τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις που είναι σε επαφή και κοινή δράση, για να διευρυνθεί η συσπείρωση και να διαμορφωθούν όροι ετοιμότητας για αντίσταση και αντεπίθεση. Ανάλογη είναι και η ευθύνη της ΚΝΕ απέναντι στη νεολαία και το κίνημά της.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα διευρύνουν την επικοινωνία τους με τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο από τα κάτω, εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας, των οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Κοινό και δυναμικό μέτωπο πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, στον κλάδο, ανάμεσα στους κλάδους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ύπαιθρο, στα χωριά, στη γειτονιά, στο σχολείο, στα ΤΕΙ, στα Πανεπιστήμια. Ενιαίο μέτωπο πάλης που θα συμβάλει στο συντονισμό και την κοινή δράση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για τη συσπείρωση δυνάμεων που παλεύουν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης σε ριζική εναντίωση με τη στρατηγική των μονοπωλίων. Η εξουσία των μονοπωλίων, το σύστημα που βασίζεται στην κερδοφορία και στη συγκέντρωση του κεφαλαίου, στην πιο στυγνή ταξική εκμετάλλευση δεν εξανθρωπίζεται.
Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους ψηφοφόρους του Κόμματος, ιδιαίτερα εκείνους που έδωσαν ψήφο για πρώτη φορά. Χαιρετίζει την ενεργητική προσφορά και δράση των μελών της ΚΝΕ, των φίλων και συνεργαζόμενων που έδωσαν μια σκληρή μάχη με ενθουσιασμό και πίστη, με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον εργαζόμενο λαό.
Από τον Ριζοσπάστη

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template