Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Οι χωματερές παραμένουν ανοιχτές!


Την εικόνα κατέγραψαν σε οκτώ χωματερές της Μαγνησίας επιτροπές ελεγκτών.
Σε δύο μάλιστα εντοπίστηκαν μέχρι και ζωικά υποπροϊόντα.
Οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) παραμένουν ενεργοί. 
Οι δήμαρχοι των περιοχών, στα διοικητικά όρια των οποίων παραμένουν ανοιχτές ακόμη χωματερές, κάνουν σαν να μην έχουν ακούσει… ότι η τελευταία και οριστική προθεσμία για να κλείσουν οι σκουπιδότοποι ήταν στο τέλος του 2008.
Όσες σιωπηρές παρατάσεις και αν δόθηκαν έκτοτε για το κλείσιμο και την αποκατάστασή τους, παρήλθαν άπραγες. Πλέον άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν, διαμηνύει η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου. «Είμαστε εκτεθειμένοι και ως νομός και ως χώρα», σχολίασε και κάλεσε τους δημάρχους να συμμορφωθούν.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων όριζε ως καταληκτική ημερομηνία παύσης λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων την 31η Δεκεμβρίου 2008.
Για τον έλεγχο της τήρησης του συγκεκριμένου όρου εκδόθηκαν αποφάσεις του νομάρχη για τους ΧΑΔΑ Τρικερίου, Αργαλαστής, Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού, Ανάβρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου. Ταυτόχρονα συστάθηκαν Επιτροπές αποτελούμενες από εκπροσώπους των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών. Για το σύνολο των ενεργών ακόμη χωματερών έχουν υποβληθεί μελέτες και έχουν χορηγηθεί άδειες αποκατάστασης στους οικείους ΟΤΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου ενημέρωνε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί αυτοψίες στους έξι ΧΑΔΑ της ηπειρωτικής Μαγνησίας και υπολείπονται οι έλεγχοι στα δύο νησιά. Εκτός από το ΧΑΔΑ Τρικερίου, για τον οποίο έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση, οι υπόλοιποι επτά χωματερές παραμένουν ενεργοί. Οι Επιτροπές ελέγχου διαπίστωσαν ότι η απόρριψη αποβλήτων συνεχίζεται, η πρόσβαση προς τους ΧΑΔΑ δεν έχει διακοπεί, δεν έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασής τους, ενώ σε δύο από αυτούς οι ελεγκτές κατέγραψαν στα πορίσματά τους ότι είχε πραγματοποιηθεί απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων.
Η κατάσταση που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ρύπανσης στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών, τόνισε η κ. Οικονόμου.
Από τις Επιτροπές δόθηκε χρονικό περιθώριο δέκα ημερών στους οικείους ΟΤΑ, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή της πρόσβασης στους ΧΑΔΑ αλλά και για τη διακοπή της λειτουργίας τους.
Η μη συμμόρφωσή τους θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, προειδοποίησε η αντινομάρχης.
Μόλις οι αυτοψίες ολοκληρωθούν και στις δύο ενεργές χωματερές της νησιωτικής Μαγνησίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα επαναλάβει τους ελέγχους σε όλους τους ΧΑΔΑ. «Εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση των ΟΤΑ θα προβεί στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων», τόνισε η κ. Οικονόμου.
«Είμαστε και ως χώρα και ως νομός εκτεθειμένοι απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας λυπεί το γεγονός ότι οι ΟΤΑ δείχνουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση και δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Εκφράζουμε την παράκληση να προβούν στην άμεση διευθέτηση του θέματος, συμμορφούμενοι με την κείμενη νομοθεσία και δίνοντας το καλό παράδειγμα προς τους πολίτες», δήλωσε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template