Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

UoPeople: Ένα online Πανεπιστήμιο, χωρίς δίδακτρα

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο των Ανθρώπων άνοιξε τις εικονικές θύρες του τον περασμένο μήνα, με στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα ανώτατης Παιδείας σε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν σε ένα κλασικό πανεπιστήμιο. Σημαντική καινοτομία του online Πανεπιστημίου η μη καταβολή διδάκτρων αλλά και η online παρακολούθηση των σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο αυτό ( International University of the People ή UoPeople Νέο παράθυρο) έχει ως στόχο το να προσφέρει τη δυνατότητα ανώτατης μόρφωσης σε ανθρώπους που δεν έχουν τα χρήματα, την δυνατότητα πρόσβασης ή λόγω προσωπικών λόγων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σπουδές πανεπιστημίου, επισημαίνει ο ιδρυτής του UoPeople, Shai Reshef, επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια. «Δείχνουμε έναν τρόπο που να επιτρέπει σε όλο αυτό τον πληθυσμό να μορφωθεί με έναν πολύ αποτελεσματικό και φτηνό τρόπο».

Η φιλοδοξία του καινοτόμου πανεπιστημίου για τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας, σε συνδυασμό με το μη κερδοσκοπικό ήθος προσέλκυσε την υποστήριξη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας του ΟΗΕ (GAID). Το μοντέλο διδασκαλίας, ωστόσο, το οποίο χρησιμοποιεί ελεύθερο λογισμικό, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού που διατίθεται στο διαδίκτυο, η κοινωνική δικτύωση και οι περισσότεροι από 800 εθελοντών εκπαιδευτικών, έχουν επίσης τραβήξει προσοχή επειδή έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τον μελλοντικό τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Η σύλληψη είναι σπουδαία, και μάλιστα τέτοιες θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά» δηλώνει ο Peter Scott, διευθυντής του Ινστιτούτου Γνώσης των Μέσων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, το οποίο προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω της ιστοσελίδας OpenLearn. Συμπληρώνει ότι τώρα πια υπάρχει τόσο πολύ υλικό υψηλής ποιότητας στο διαδίκτυο, που τα παραδοσιακά μοντέλα πανεπιστημίου δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται οι μοναδικοί κριτές ποιότητας.

Η διατήρηση της ποιότητας θα αποτελέσει παρόλα αυτά μια σημαντική πρόκληση για το UoPeople, το οποίο δεν έχει ακόμα διαπιστευτήρια και στηρίζεται στους ακαδημαϊκούς εθελοντές για τις απαντήσεις σε απορίες, το συντονισμό συζητήσεων, την καθοδήγηση των μαθητών και την ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών.

Ο Reshef δηλώνει ότι η εμπειρία του ως επικεφαλής του συμβουλίου του Cramster.com, μιας ιστοσελίδας όπου μαθητές, καθηγητές και γνώστες ιδιαίτερων θεμάτων απαντούν ο ένας τις απορίες του άλλου, του έδειξε πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο online, καθώς και πόση δύναμη μπορεί να έχει αυτό. Ωστόσο, ακόμα και ο ίδιος δηλώνει έκπληκτος από τον αριθμό των ανθρώπων που προσήλθαν για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο UoPeople, όπως συνταξιούχοι καθηγητές, απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ειδικοί στην Πληροφορική. Το πανεπιστήμιο έχει επίσης συμβουλευτική επιτροπή που απαρτίζεται κυρίως από ακαδημαϊκούς.

Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Hofstra της Νέας Υόρκης, Daniel Greenwood συμμετέχει εθελοντικά μια φορά την εβδομάδα ενώ αποτελεί και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής. Ο ίδιος λέει ότι ήθελε να βοηθήσει στη διάδοση της μόρφωσης και ότι του άρεσε η ιδέα να συμμετάσχει σε κάτι νέο και με τεράστιες δυνατότητες: «η ιδέα ότι μπορείς να δημιουργήσεις κάτι μπορεί να διευρυνθεί για να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες φοιτητών οι οποίοι δεν θα είχαν αλλιώς τη δυνατότητα πρόσβασης στη μόρφωση».

Μέλος της επιτροπής είναι και ο καθηγητής Νομικής του Yale και ιδρυτής του Information Project του Yale, Jack Balkin, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία με το UoPeople προκειμένου να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης στην γνώση.

Το Πανεπιστήμιο είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, και σχετικά μικρό. Ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο με 178 φοιτητές από περίπου 50 χώρες και παρέχει μόλις δυο προπτυχιακά προγράμματα, στη διοίκηση επιχειρήσεων και την Πληροφορική, κάθε ένα από τα οποία έχει διάρκεια τεσσάρων ετών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν απολυτήριο Λυκείου, επάρκεια στα Αγγλικά και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Μου αρέσει το ότι είναι εντελώς καινοτόμο», λέει ο 30χρονος φοιτητής Dan Narita. «Η κοινωνική δικτύωση είναι ένα καίριο σημείο του τρόπου λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Κάθε εβδομάδα, ομάδες 20 φοιτητών «μπαίνουν» σε μια online τάξη, παρόμοια με ένα φόρουμ συζήτησης, όπου βρίσκουν το κείμενο της παράδοσης, με τις σχετικές αναφορές και υλικό μελέτης. Κάθε φοιτητής αναμένεται να συνεισφέρει πρωτότυπες ιδέες στην εβδομαδιαία συζήτηση και να σχολιάσει τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα ιδέες συμφοιτητών του. Αν οι φοιτητές έχουν κάποια απορία που δεν απαντάται μέσα στην «τάξη», μπαίνουν στο φόρουμ κοινωνικής δικτύωσης του Πανεπιστημίου, όπου βρίσκονται όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές, και να αναρτήσουν το ερώτημά τους.

Ο ιδρυτής του UoPeople ομολογεί ότι υπάρχουν ακόμα σημεία που πρέπει να τελειοποιηθούν στο σύστημα του καινοτόμου πανεπιστημίου. Προς το παρόν έχει βάλει από την τσέπη του 1 εκατ. δολάρια και αναζητεί άλλα 5 από χρηματοδότες. Το Πανεπιστήμιο δεν θα είναι εντελώς δωρεάν, σημειώνει αφού το κόστος εγγραφής των μαθητών, ανάλογα τη χώρα προέλευσης, θα κυμαίνεται από 15 έως 50 δολάρια, ενώ το κόστος των εξετάσεων από 10 έως 100 δολάρια. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο πράγμα που αυτό το πανεπιστήμιο προσφέρει είναι ότι αποτελεί την μοναδική ελπίδα για ανώτατη μόρφωση, αφού «η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική».
Πηγή: Guardian
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template