Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Η Ε.Ε. μας εγκαλεί για τα προσωπικά δεδομένα


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή αποφάσισε χθες να ασκήσει προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της πολυσυζητημένης οδηγίας η οποία προβλέπει τη διατήρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών.

Πρόκειται για την οδηγία 2006/24, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους 27 και εγκρίθηκε στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου 2007, αλλά η Ελλάδα δεν την είχε ακόμη ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο. Για την ίδια οδηγία εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου προσφυγές κατά της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.
Η εν λόγω οδηγία προβλέπει (άρθρο 5) ότι οι κατηγορίες των χρηστών που θα αποθηκεύονται τουλάχιστον για έξι μήνες και λιγότερο από δύο χρόνια είναι οι εξής:
1. Σταθερή και κινητή τηλεφωνία:
α) O τηλεφωνικός αριθμός του καλούντος, β) το όνομα και η διεύθυνση του συνδρομητή ή του εγγεγραμμένου χρήστη.
2. Διαδίκτυο και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνίας μέσω του Διαδικτύου:
α) O αποδοθείς κωδικός ταυτότητας χρήστη, ο τηλεφωνικός αριθμός που δίνονται σε κάθε επικοινωνία που εισέρχεται στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, β) το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του συνδρομητή ή εγγεγραμμένου χρήστη στον οποίο είχε αποδοθεί κατά τον χρόνο επικοινωνίας διεύθυνση ΙΡ (πρωτοκόλλου Διαδικτύου), γ) κωδικός ταυτότητας χρήστη ή αριθμός τηλεφώνου.
Τα αναγκαία δεδομένα για τον προσδιορισμό του προορισμού της επικοινωνίας, που προβλέπει η νέα οδηγία, είναι:
1. Σταθερή και κινητή τηλεφωνία: α) ο καλούμενος αριθμός, στις περιπτώσεις όπου υπεισέρχονται συμπληρωματικές υπηρεσίες όπως προώθηση/εκτροπή κλήσης, β) ο αριθμός ή οι αριθμοί τηλεφώνου προς τους οποίους προωθήθηκε η κλήση, γ) ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις των συνδρομητών ή εγγεγραμμένων χρηστών, δ) ημερομηνία και ώρα έναρξης της επικοινωνίας.
2. Διαδίκτυο και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: α) O κωδικός ταυτότητας χρήστη ή ο αριθμός τηλεφώνου του σκοπούμενου αποδέκτη διαδικτυακής τηλεφωνικής κλήσης, β) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του συνδρομητή ή εγγεγραμμένου χρήστη και κωδικός ταυτότητας χρήστη του σκοπούμενου αποδέκτη της επικοινωνίας, γ) δεδομένα αναγκαία για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας, ώρας και διάρκειας της επικοινωνίας.
Από την εφημερίδα Εξπρές

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template