Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Γράφει πρωτιά στην ανεργία η Μαγνησία…


Αυξάνεται η λίστα των ανέργων στον ΟΑΕΔ, καθώς καθημερινά δεκάδες εποχικοί υπάλληλοι -κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού- με το πέρας της θερινής περιόδου σπεύδουν να εγγραφούν στα μητρώα ανεργίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΚΒ τουλάχιστον 1.300 νέα άτομα έχουν εγγραφεί από τον Ιούλιο μέχρι και τώρα στο ταμείο ανεργίας. Περίπου 750 άτομα προέρχονται από τον κλάδο τουρισμού και επισιτισμού.
Οι υπόλοιποι από διάφορες τοπικές εταιρίες που προχώρησαν σε απολύσεις, όπως ΒΙΟΣΩΛ, ΣΤΑΛΚΟ, εργατοτεχνίτες από κατασκευαστικές εταιρίες που απασχολούνταν στο έργο Χάνια- Κισσός αλλά και σε άλλες τεχνικές παρεμβάσεις.
«Το 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ διαμορφώθηκε στο 7,2%, τον Απρίλιο του 2009 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,4%. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της ανεργίας στη νεολαία και στις παραγωγικές ηλικίες από 35-54 ετών καθώς και σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας εκτός των Ιονίων νησιών και της Δυτικής Ελλάδας. Οι γυναίκες αποτελούν το 62% των ανέργων, δηλαδή στους 10 ανέργους οι έξι είναι γυναίκες. Επίσης οι γυναίκες έχουν μεγάλο ποσοστό μερικής απασχόλησης 9,7% και αναλογούν επτά σε κάθε 10 μερικούς απασχολουμένους».
Η ανεργία καλπάζει στη χώρα μας ανεξέλεγκτα και, μάλιστα, με τάσεις αυξητικές, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, ως άμεσος αποδέκτης –και, άρα, καταγραφέας από πρώτο χέρι– των καθημερινών σχεδόν απολύσεων και των χαμένων θέσεων εργασίας και στην περιοχή μας, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων, έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και αξιώσει τη λήψη άμεσων μέτρων απ’ την Κυβέρνηση. Δυστυχώς η απελθούσα Κυβέρνηση προτίμησε μια μέθοδο προσφιλέστερη: την παραποίηση ακόμη και των επίσημων στοιχείων της ανεργίας, παρουσιάζοντας στοιχεία ότι μειώνεται η ανεργία με αλχημείες, αφού δεν περιλαμβάνει την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, τα προγράμματα Stage κ.λ.π.

Δυσοίωνες προβλέψεις 
Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η Μαγνησία είναι μεταξύ των 10 πρώτων νομών που έχουν ήδη χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Ανησυχητικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο για το ρυθμό των απολύσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 10.000 πανελλαδικά τον Απρίλιο.
Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο φόντο των απολύσεων που είτε ανακοινώθηκαν είτε δρομολογούνται με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.
Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα εισπράττουν το 50% του μισθού τους και ένα 10% από τον ΟΑΕΔ.
Η μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δείχνει ότι σχεδόν το σύνολο των ανέργων (95,9%) στηρίζεται πρωτίστως στην οικογένεια για να επιβιώσει, ενώ οι επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία τους είναι εντυπωσιακές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών μεταξύ των κρατών- μελών της ευρωζώνης (22%).
Παράλληλα 7 απασχολούμενοι στους 10 μένουν άνεργοι μετά τη διακοπή των προγραμμάτων, ενώ αυξάνονται ραγδαία οι ευέλικτες μορφές εργασίας (προσωρινή και μερική απασχόληση) ακόμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις προσελήφθη το 2008 με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι δύο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ιδιαίτερα διάρκειας 7-12 μηνών.
Για τη Μαγνησία τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΚΒ αφορούν στον Οκτώβριο του 2008, ένα χρόνο πριν δηλαδή. Οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών, τους ανειδίκευτους εργάτες, τους χειριστές μηχανημάτων και ακολουθούν ο κλάδος των Τεχνολόγων, των επιστημόνων - καλλιτεχνών, των ειδικευμένων τεχνιτών κ.α. Οι ηλικίες που πλήττονται ιδιαίτερα στη Μαγνησία τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, είναι από 36 έως 56 χρόνων, αν και στις γυναίκες καταγράφονται μεγάλα ποσοστά και στις μικρότερες ηλικίες από 19 έως 25 χρόνων.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template